Wednesday, January 26, 2022
Jurnalism corect


Medicul infecționist Adrian Marinescu, despre valul 5 al pandemiei: Februarie va fi o lună de foc. Vor fi multe cazuri, nu înseamnă că și grave

By Matthew Garvey , in Interviuri Stirile zilei , at 5 ianuarie 2022

Creșterea resimțită în rândul cazurilor de COVID-19 raportate zilnic de către autorități marchează începutul valului 5 al pandemiei de coronavirus, iar în următoarele săptămâni am putea să ne așteptăm la o explozie a infectărilor, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu, pentru Main News.

Din 2 ianuarie încoace, numărul cazuri de COVID-19 raportate zilnic a crescut de la 958 (2 ianuarie), la 4.893 (5 ianuarie), iar autoritățile se așteaptă la 800.000 de infectări totale pe toată durata valului 5, de două ori mai multe decât în valul precedent.

Era o situație pe care o prognozam oricum de ceva vreme. Acum nu avem o explozie, infectările vor crește în următoarele săptămâni, luna februarie va fi o lună de foc. Probabil că valul va dura 2-3 luni aproximativ. Vor fi multe cazuri, nu înseamnă că și grave, cele mai multe vor fi ușoare”, a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu.

Măsurile de relaxare adoptate de Guvern în perioada sărbătorilor au contribuit la numărul ridicat de cazuri raportate în aceste zile, a indicat doctorul.

E și de înțeles că, după 2 ani de pandemie, sărbătorile trebuiau să fie pentru oameni, erau așteptate. Era de gândit o variantă echilibrată, de mijloc. Contează aceste interacțiuni, dar nu mai putem da timpul înapoi”, a precizat Marinescu.

Varianta Omicron a COVID-19 începe să își facă simțită prezența și în România, cu 92 de cazuri confirmate pe teritoriul țării până pe 2 ianuarie, iar toate datele arată că, în următoarele săptămâni, va fi tulpina predominantă în valul 5 al pandemiei.

În general sunt forme ușoare, o simptomatologie de scurtă durată, cu febră, dureri musculare, stare generală modificată, dureri de cap. Fiind forme ușoare, de cele mai multe ori pacienții nu vor rămâne în spital și vor fi monitorizați prin medicul de familie. Nu putem trage o concluzie, deocamdată, în raport cu tulpina Delta (n.r. predominantă în valul 4 al pandemiei)”, a precizat directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală.

În schimb, medicul atrage atenția că nu există suficiente date în ceea ce privește cazurile severe de infectare cu Omicron.

Trebuie să ne așteptăm că vom avea și pacienți în Terapie Intensivă, dar că vor fi mai puțini, raportat la Delta, este o altă discuție”, a subliniat Adrian Marinescu.

 Sursă foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *