Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Adrian Chesnoiu dă asigurări că România nu va suferi în contextul blocajului exportului de cereale / Ce spune despre afirmațiile lui Putin

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 iunie 2022

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a declarat, în contextul blocării exporturilor de cereale din Ucraina, că România va ajuta țara vecină să transporte cerealele, întrucât problema este una majoră, care îngrijorează instituțiile internaționale, având în vedere că statul este un „mare producător” care nu își poate exporta grâul. 

„Ucraina este o țară aflată sub asediu. Are o materie primă strategică, cea agricolă. A fost nevoie să apară această criză, și nu o spunem cu deschidere sau bucurie, dar în această criză toată lumea și-a dat seama cât de importantă este agricultura în arhitectura statului, pentru că foamea este un instinct primar și, atunci când nu reușești să asiguri populația cu alimente, pot apărea perturbări sociale majore. De aici și îngrijorarea instituțiilor internaționale. (…) o țară atât de mare producătoare, cu contracte peste tot în lume (…) așa se explică și dorința Ucrainei de a-și scoate cât mai repede aceste cereale”, a declarat Chesnoiu într-o emisiune difuzată de TVR.

El a explicat că România este o țară de tranzit pentru aceste cereale, întrucât noi nu importăm acest produs, și, totodată, în acest mod se explică cozile de la frontieră. De exemplu, în vama Sculeni, tirurile încărcate cu cereale și mărfuri din Ucraina așteaptă chiar și patru zile ca să treacă din Republica Moldova în România, potrivit sursei citate.

„Da, România este o țară de tranzit. Merg (tirurile – n.red.) spre portul Constanța, din portul Constanța se încarcă pe nave de transport și se distribuie către nordul Africii sau țările cu care Ucraina avea contracte.

Dacă porturile de la Marea Neagră ale Ucrainei ar fi deblocate, cu siguranță lucrurile ar lua o altă turnură, inclusiv la nivel global, lumea s-ar mai liniști. Pe nave, poți să transporți cantități uriașe de cereale. O navă de capacitate mare poate transporta 60 mii de tone de cereale ori cantitatea nu poate fi adusă în portul Constanța atât de ușor cu trenul sau pe auto cu autotrenurile. De aceea, nevoia de a scoate cât mai repede din țară cerealele Ucrainei este una abordată la nivel european și chiar internațional”, a explicat ministrul Agriculturii.

Social-democratul a respins, totodată, afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin, care a susținut zilele trecute că Federația Rusă este dispusă să deblocheze porturile pentru a asigura exportul cerealelor, dar și că sunt disponibile alte rute, liderul de la Kremlin evocând aici România sau Polonia.

„Nu cred că este cineva care să cunoască situația cu adevărat și să-l creadă pe Vladimir Putin. În mintea lui, toate aceste lucruri nu se întâmplă, nu există o agresiune militară în Ucraina, este doar o problemă între Rusia și Ucraina care nu afectează pe nimeni. În realitate, ne afectează pe noi toți și afectează întregul glob. Situația cu transportul cerealelor din Ucraina și rutele alternative pe care le indică Vladimir Putin nu sunt reale. Este evident, a dat această declarație, prețul cerealelor la nivel global a scăzut în primă fază, iar ca urmare a acestei declarații au atacat portul Mykolaiv unde erau mari concentrări de cereale și o infrastructură uriașă, al doilea cel mai mare terminal de cereale.

Este evident că totul este o glumă sau o falsitate în care se încearcă să se controleze imaginea publică a Rusiei. Realitatea este cu totul alta. Ucraina este un stat agresat, un stat care are materii prime pe care nu le poate exporta, comercializa. Rutele alternative aproape că nu există. Este extrem de complicat logistic”, a detaliat Chesnoiu.

Totodată, ministrul a mai explicat că, de partea cealaltă, transportul rutier este foarte greu, întrucât „sunt distanțe lungi și nu se găsesc atât de multe camioane”.

„(…) pentru că într-un camion se poate transporta o cantitate mică de cereale, în condițiile în care pentru a pleca un vas din portul Constanța și a fi eficient din punctul de vedere al costurilor de transport, ai nevoie de 60 mii tone. Câte camioane îți trebuie ca să poți să încarci un camion?”, a precizat el.

Adrian Chesnoiu a mai arătat că totul este o dezinformare a Kremlinului.

„(…) Totul este o dezinformare folosită, probabil, pentru poporul rus, dar și pentru vest, probabil ca un semnal că vezi, doamne, ar exista o deschidere. În realitate, nu este nicio deschidere și sunt motive de îngrijorare pentru alte continente și țări cu privire la aprovizionarea de cereale”.

Nu în ultimul rând, ministrul a dat asigurări că România nu este în pericol să sufere o penurie de alimente, deoarece țara produce anual o cantitate triplă față de consumul intern.

„România nu este una dintre ele. Asta o spun cu certitudine. Indiferent cât de mare ar fi presiunea pe resurse, avem capacitate să ne menținem în țară stocurile necesare. România nu importă cereale. (…) noi producem aproape de 3 ori necesarul de grâu de consum din România”, a mai afirmat ministrul.

Foto: Facebook/ Adrian Chesnoiu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW