Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Administrația Prezidențială, mesaj după ce legea privind autonomia „Ținutului Secuiesc” a fost respinsă: Fără intervenția Președintelui României, Senatul nu ar fi votat astăzi de urgență împotrivă

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 29 aprilie 2020 Etichete: ,

Legea privind autonomia „Ținutului Secuiesc”, a fost respinsă, miercuri, într-o ședință de urgență a Senatului. Administrația Prezidențială a transmis ulterior un mesaj conform căruia în absența unei intervenții ferme a Președintelui României, Senatul nu ar fi votat astăzi de urgență împotrivă proiectul „neconstituțional și extrem de periculos”, adoptat tacit anterior în Camera Deputaților.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea Senatului, în calitate de for decizional, referitoare la respingerea propunerii legislative privind Statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc.

În absența unei intervenții ferme a Președintelui României, care să atragă atenția asupra gravității acestui demers primejdios și toxic pentru stabilitatea democrației românești, Senatul nu ar fi votat astăzi de urgență împotrivă, cu o largă majoritate, proiectul neconstituțional și extrem de periculos, adoptat tacit în Camera Deputaților, cu complicitatea iresponsabilă a PSD.

Președintele României atrage atenția că promovarea unor astfel de propuneri legislative face rău în primul rând comunității maghiare și creează tensiuni artificiale în interiorul societății, care riscă să escaladeze. Astfel de inițiative legislative, care sfidează ordinea constituțională, nu ar trebui să se mai regăsească vreodată pe agenda Parlamentului României!”, arată Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat categoric împotriva proiectului de autonomie maghiară și atacat în termeni duri Partidul Social Democrat pe motiv că ar ajuta UDMR să treacă legea prin Parlament.

Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, proiectul de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc, inițiativă legislativă depusă de deputații UDMR înainte de Crăciun. Propunerea va intra în dezbaterea senatorilor, care sunt for decizional în cazul acesta.

Citește și Senatul a respins legea privind autonomia „Ținutului Secuiesc”

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *