Friday, April 26, 2024
Jurnalism corect


Administrația Biden: În următorii 10 ani, SUA va fi nevoită să descurajeze două puteri nucleare pentru prima dată în istorie

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 13 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

În următorii 10 ani, Statele Unite ale Americii va fi nevoită să descurajeze două puteri nucleare majore pentru prima dată în istorie, se arată în noua strategie de securitate (NSS) publicată miercuri seară de Administrația Biden, notează The Guardian.

Este vorba de China, pe care Administrația Biden a catalogat-o în noua strategie de securitate drept principalul competitor pe termen lung, și Federația Rusă, catalogată drept o amenințare pe termen scurt, în special din cauza pierderilor suferite de forțele ruse în Ucraina.

Armata convențională a Rusiei va fi slăbită, ceea ce va crește încrederea pe care Moscova o va acorda armelor nucleare din punct de vedere al planificării militare”, potrivit NSS.

În schimb, Casa Albă notează că, deși Vladimir Putin a amenințat că se va folosi de toate armele pe care le are la dispoziție pentru a apăra teritoriul rus și teritoriile anexate din Ucraina, susținerea SUA față de țara afectată de invazie nu va fi afectat.

Statele Unite nu va permite Rusiei sau altei puteri să își atingă obiectivele folosind sau amenințând că va folosi arme nucleare”, se arată în documentul citat de The Guardian.

Totodată, Administrația condusă de Joe Biden arată că „Rusia este o amenințare imediată la adresa sistemului internațional liber și deschis, batjocorind într-un mod nesăbuit ordinea internațională bazată pe reguli, așa cum a arătat războiul de agresiune împotriva Ucrainei”.

În schimb, China este descrisă drept „singura țară care are și intenția de a schimba ordinea internațională dar și puterile economice, diplomatice, militare și tehnologice de a atinge acest obiectiv”.

Astfel, țara condusă de dictatorul comunist Xi Jinping este „cea mai mare provocare geopolitică a SUA”, se mai arată n documentul citat.

Potrivit datelor autorităților americane, SUA dispune de 5.428 de focoase nucleare, Rusia are 5.977, iar China are 350. SUA se așteaptă, în schimb, ca numărul focoaselor nucleare din inventarul Chinei să ajungă la 1.000 până în anul 2030, transformând-o în a treia putere majoră nucleară.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW