Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Adina Vălean, propusă comisar european, va fi audiată marți în comisiile de specialitate din Parlament

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 12 noiembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Update 2: Premierul Ludovic Orban a anunțat că Adina Vălean a primit, în unanimitate, votul Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului  în privința candidaturii acesteia pentru funcția de comisar european din partea României.

”Doamna Adina Vălean tocmai a primit votul în unanimitate din partea Comisiei JURI, adică certificatul de integritate!, a informat Orban, la şedinţa comisiilor pentru Afaceri europene din Parlament, în care Vălean este audiată.

Update: Adina Vălean a spus la audiere că își va pune întreaga experiență în sprijinul eforturilor UE și ale României.

„Doresc să vă asigur că voi pune întreaga mea experienţă, din nou, pentru următorii cinci ani, în sprijinul eforturilor Uniunii şi ale României, ca stat membru”, a declarat Vălean.

Liberala a mai spus că noua Comisie Europeană are un program „foarte ambițios” și o viziune „pragmatică”, care să poziționeze UE ca actor global puternic, „dar nu orice fel de Uniune Europeană, o Uniune sustenabilă, o Uniune inclusivă, o Uniune Europeană a valorilor, o Uniune care să facă faţă provocărilor viitorului”.

Vălean a vorbit și despre portofoliul Transporturi care i s-a atribuit spunând că transportul terestru este  „una din marile surse de poluare, iar, în condiţiile în care ambiţia comună este ca Europa să aibă o creştere economică verde, cu emisii reduse de carbon, „se impune o modernizare amplă, profundă a întregului sector”, potrivit Agerpres.

Știre inițială

Eurodeputatul PNL, Adina Vălean, propusă comisar european, va fi audiată marți în comisiile de specialitate ale Parlamentului României, potrivit deputatului USR Iulian Budăi.

„În sfârşit, cu mare întârziere, după ce deja propunerea a fost acceptată de către Von der Leyen, avem planificată în Parlament audierea propunerii de comisar din partea României. Mâine (marţi – n.r.), la ora 12.00, în Comisiile Reunite de Afaceri Europene, va avea loc audierea doamnei Adina Vălean, propunerea Guvernului României pentru poziţia de comisar european pe Transporturi. Dacă aveţi întrebări pe care aţi dori să le adresez dumneaei, vă rog să îmi scrieţi aici sau în privat”, a scris Iulian Bulai, membru în comisia pentru afaceri europene a Camerei, pe Facebook.

Adina Vălean va fi audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului European pe 14 noiembrie.

Nominalizarea comisarului european, motiv de dispută între USR și PNL

Nominalizarea comisarului european a devenit motiv de dispută între USR și PNL, premierul fiind acuzat că a încălcat acordul politic prin desemnarea, fără consultări, a Adinei Vălean în această funcţie.

„Ludovic Orban ne-a privit în ochi și ne-a spus „Absolut de acord!” în privința consultării partidelor și Parlamentului înainte de nominalizarea comisarului european.

Apoi a semnat un text scris cu USR în care noi ne angajam să dăm votul de învestitură guvernului, iar PNL și dl. Orban se angajau printre altele că: „Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.”

Înțeleg că dl. Orban s-a șters pe pantofi cu acordul politic și a trimis propunerea de comisar fără nicio consultare. Ba mai mult, este deja acceptată de Comisia Europeană.

Înțeleg că promisiunile dlui. Orban și cuvântul dat nu au o valoare prea mare.

Înțeleg că legea valorează cât a valorat și pentru Dăncilă. Legea 373/2013 prevede că „Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene”.

Evident audierea trebuie făcută ÎNAINTE de nominalizare, altfel ce sens are? Cel mult sensul pe care, omorând logica, se chinuiau acum câteva săptămâni domnii Iordache și Ciolacu să-l dea. Acum și PNL face același lucru.

Luni în Parlament dl. Orban și-a încheiat intervenția prin a ne spune, de la microfon: „Aveți încredere în mine.”

Încrederea începe cu respectarea cuvântului dat. Noi ni l-am respectat”, a scris deputatul USR Cătălin Drulă pe Facebook.

Europarlamentarul PNL, Adina Vălean, ar fi fost acceptată de președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, pentru funcția de comisar european din partea României

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW