Wednesday, November 30, 2022
Jurnalism corect


Adina Vălean: Nu mi se pare corect ca cetățenii UE să plătească pentru a ajuta companiile aeriene

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 30 aprilie 2020 Etichete: , ,

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, spune că nu i se pare corect ca cetățenii Uniunii Europene să plătească costul biletelor achiziționate pentru a ajuta companiile aeriene

Mesajul Adinei Vălean vine după ce, miercuri, 12 state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au cerut Comisiei Europene să suspende regulile care obligă companiile aeriene să returneze în totalitate pasagerilor banii pe biletele de avion anulate.

Prin asta transportatorilor aerieni ar trebui să li se permită să ofere în schimb vouchere pentru alte zboruri.

Citește și România și alte state europene cer ca pasagerilor care și-au achiziționat bilete de avion să nu li se returneze banii, ci să le fie oferite vouchere

“Am avut ieri consiliul miniștrilor de transport ai UE, am discutat acest subiect. Părerile sunt împărțite, în sensul că este adevărat că sunt state membre în care miniștrii și-ar dori companiile lor aeriene să fie “ajutate” în acest mod, dar sunt și alții care sunt foarte fermi că drepturile pasagerilor trebuie păstrate și trebuie să rămână așa cum sunt. Aceasta este și opinia mea.

Companiile au beneficiat de la bun început de scutire, atât prin reglementare pentru a-și rezolva anumite costuri legate de obligațiile pe care le aveau. Prin intermediul Eurocontrol, pe care noi îl sprijinim, vor fi scutite de la plăți de 1,1 miliarde de euro la nivel european în taxe de trafic aerian.

La nivelul UE, pentru toate companiile, valoarea biletelor care trebuiesc returnate este undeva la 9 miliarde de euro. Dacă asta îl comparați cu ajutoarele anunțate pentru marile companii europene care la rândul lor sunt miliarde de euro, vă veți da seama că aceasta reprezintă până la urmă o mică parte din nevoia de lichiditate a companiilor.

Nu mi se pare corect ca în acest moment exact cei care sunt foarte afectați de criză, cetățenii UE, pentru că pot avea la rândul lor probleme de lichidități, trebuie să plătească costul pentru a ajuta companiile”, a declarat Adina Vălean, la Digi24.

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW