Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Adina Florea, la CSM: Niciodată nu am fost aservită politic. Nu e normal să faci acte penale în țipetele din fața Secției/ Acuzații aduse DNA

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 18 iunie 2019 Etichete: , , , ,

Adina Florea, candidat la șefia Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, le-a spus magistraților din comisia CSM care o audiază că nu este aservită politic. Precizarea a fost făcută în contextul în care în spațiul public au apărut speculații privind apropierea magistratului de mediul politic. Procurorul acuză că DNA a instrumentat dosare cu magistrați care ar fi reprezentat un element de presiune asupra acestora. Florea susține că, în unele cazuri, probatoriul îmbracă tente infracționale.

Declarațiile Adinei Florea:

  • Niciodată nu am fost aservita politic. Au apărut informații manipulatoare in spatiul public, am acționat in spiritul legii. Niciodata in activitatea profesionala nu am desfăsurat alte activitati.
  • Sunt procuror independent. Procurorii sunt chemați să servească interesele societății, nu ale Executivului. Sectia raspunde intereselor naționale.
  • Adına Florea spune că fiecare procuror are de investigat câte 550 de dosare. Numarul mare de plangeri penale din ultima perioada indica faptul ca cetateanul are incredere in activitatea secției.
  • Ultimii ani au creat o presiune asupra activității judecătorilor. Presiunea a venit din dosare făcute din oficiu, sesizări fără bază, care au trenat pe rolul instanțelor juridice, dosare a căror instrumentare a durat 5,6 ani.
  • S-au solicitat măsuri de supraveghere tehnică fara sa devina probe in dosare. Dosarele tinute in nelucrare reprezinta o presiune asupra magistratilor 
  • Judecatorul a fost pus in fata unor mijloace de proba fara reprezentarea legalitatii. Probatoriul lasa loc de intrebari si uneori mai imbraca o anumita tenta infractionala.
  • Nu se va recrute la dosare pe baza de denunțuri de la persoane aflate în detenție, care să aibă ulterior beneficii
  • Nu se vor face sesizări din oficiu fără o baza certă. SIIJ are în prezent o singură sesizare din oficiu. Sunt în prezent 2018 dosare.
  • Nu e normal să faci acte penale în țipetele din fața Secției.
  • Întrebată de Lia Savonea, președintele CSM, cum acționează a face față situațiilor de stres generate de presiunea străzii (proteste), Adina Florea a spus că are mai multe variante: Solicit jandarmilor să intervină în spațiul public la adresa persoanelor vocale, invitarea la discuții cu aceste persoane. Indiferent de modul în care opinia publică se manifestă, activitatea SIIJ sa se desfăsoare în aceleași condiții, fără a genera un conflict cu persoane aflate în preajma Secției.
  • Referitor la apariția unor informații din dosare în presă, Florea spune că acestea sunt furnizate de părțile implicate în anchetă.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW