Monday, August 8, 2022
Jurnalism corect


Adina Florea, denunţată de un inculpat că ar fi primit sturion şi fructe de mare pentru un protocol la care participa ministrul Justiţiei


Pe 3 decembrie 2015, omul de afaceri Răzvan Dimoftache a depus un denunţ la DNA în care o acuza pe Adina Florea, pe atunci procuror ajunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, de luare de mită, instigare la luarea de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi represiune nedreaptă. Potrivit lui Dimoftache, care era anchetat de Florea în mai multe dosare, aceasta „a pus presiune pe mai mulţi procurori, fiind nevoit să cotizez cu bani şi bunuri în diferite perioade”.

Dimoftache susţine că Florea era în relaţii de duşmănie cu el, asta după ce înainte „mi-a solicitat şi primit de la mine mai multe sortimente de peşte (fructe de mare, sturion, icre negre, file de şalău) pentru un protocol avut la hotelul Flamingo din Eforie Nord la care urma să vină ministrul Justiţiei de atunci”, se arată în denunţ. Perioada la care face referire Dimoftache este cea a mandatului de ministru al Rodicăi Stănoiu.

„Cu acestă ocazie, când mi-a făcut solicitarea, mi-a dat de înţeles că dacă înţeleg să susţin acest protocol voi fi ferit de eventuale probleme pe care le-aş putea avea dacă refuz acest fapt”, se mai arată în denunţ.

Interceptări de prin birouri

Dimoftache mai susţine că după preluarea dosarului în care era cercetat pentru înşelăciune după ce a vândut un imobil din Constanţa a fost în audienţă la Adina Florea iar acesta i-ar fi transmis că va scăpa de închisoare doar dacă renunţă la clădire. „Ulterior, mi s-a transmis să comunic ce sumă de bani pot oferi în schimbul libertăţii mele şi să păstrez clădirea, însă am refuzat”, mai scrie Dimoftache.
O serie de înregistrări depuse odată cu denunţul arată că diverse persoane din sistemul judiciar local „confirmă faptul că procurorul general adjunct Adina Florea are un ghimpe împotriva mea” şi că „Vasile Balaican, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, solicita şi primea bani pentru a interveni pe lângă Adina Florea – folder VB fişier Balaican”, se mai arată în denunţ.

În urma plângerii depuse la DNA, procurorii îl trimit în judecată pe denunţător şi pe procurorul Vasile Balaican, dar nu au luat în considerare dosarul de înşelăciune al lui Dimoftache, ci pentru o altă faptă a acestuia, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără permis valabil, dosar în care a dat mită 500 de euro procurorului Balaican pentru a scăpa de acuzaţii. „Banii remişi inculpatului Balaican Vasile nu erau destinaţi traficării influenţei acestuia în dosarul nr. 45-P-2012 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, astfel cum afirmă inculpatul Dimoftache Răzvan în denunţul său din data de 3.12.2015”, se arată în rechizitoriul prin care au fost trimis în judecată Balaican şi Dimoftache.

Condamnat la 6,5 ani închisoare

În acest nou dosar, Adina Florea a fost audiată ca martor. Cazul a fost trimis în judecată şi, în urmă cu trei zile, instanţa supremă s-a pronunţat definitiv. Astfel, fostul procuror Vasile Balaican a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare, iar Dimoftache a primit 3 ani de închisoare cu executare. La acestă din urmă pedeapsă s-a adaugat cea de 3 ani şi jumătate cu suspendare primită pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, astfel încât Dimoftache a fost închis pentru 6 ani şi jumătate.

Contactată de mainnews.ro, Adina Florea ne-a declarat că „rog să înţelegeţi că nu am ce punct de vedere să vă dau. Sunt aspecte care s-au verificat, aşa că nu cred că e necesar punctul meu de vedere. La orice întrebare a dumneavoastră, eu vă spun că nu vă dau niciun punct de vedere”.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW