Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Aderarea Suediei și Finlandei la NATO intră în linie dreaptă. Marți vor fi semnate protocoalele de aderare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 iulie 2022

Alianța Nord-Atlantică va lansa marți, 5 iulie, procesul de ratificare a aderării Suediei și Finlandei la alianța militară, într-un eveniment desfășurat la Bruxelles, la care vor participa miniștrii de Externe din cele două state nordice și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Marți, aliații vor semna protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO.

Ne pregătim să le spunem bun-venit Suediei și Finlandei în Alianța noastră, doi noi aliați care dispun de forțe și capabilități militare formidabile”, a declarat, luni, Jens Stoltenberg, în cadrul unui eveniment NATO.

După evenimentul de marți, țările membre NATO vor fi nevoite să ratifice acordul în funcție de reglementările naționale. În România, acordul trebuie adoptat de Parlament.

Ulterior, după ce toate cele 30 de state membre NATO și-au dat acordul și au notificat Guvernul SUA, secretarul general al Alianței va trimite o invitație formală Suediei și Finlandei.

Context

Finlanda și Suedia au depus miercuri, 18 mai, cererile formale pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Țara care s-a opus aderării celor două state nordice la NATO a fost Turcia, care le-a acuzat că sprijină organizațiile teroriste și că au refuzat să aprobe cererile de extrădare pentru cele 33 de persoane cu legături în PKK și FETO.

Turcia consideră PKK și FETO drept organizații teroriste, acuzate că au organizat puciul din 2016. PKK este văzut ca organizație teroristă și de SUA și Uniunea Europeană.

În schimb, Turcia a acuzat statele nordice că susțin și YPG (Unitățile de apărare a poporului, organizație compusă din etnici kurzi și unul dintre principalii aliați ai SUA în lupta contra Statului Islamic din Siria), despre care a spus că este o extensie a PKK.

Președintele finlandez, Sauli Niinisto, a anunțat marți, 28 iunie, că Turcia este de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei și Suediei la NATO, în prima zi a summit-ului Alianței, care a avut loc în capitala Spaniei, Madrid.

Au luat deja măsuri pentru a întări legislația privind terorismul(…), iar acest acord reflectă angajamentul pe care îl avem de a sta împreună ca aliați, de a ne adresa provocărilor de securitate, inclusiv lupta împotriva terorismului.

Suedia și Finlanda vor lucra îndeaproape cu Turcia în ceea ce ține schimbul de informații, extrădările(…)Vom lua o decizie astăzi de a invita Suedia și Finlanda să devină membre”, a declarat Jens Stoltenberg, miercuri, în deschiderea discuțiilor formale ale Summitului de la Madrid.

CITEȘTE ȘI: Erdogan a avertizat că încă poate bloca aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/aderarea-suediei-si-finlandei-la-nato-intra-in-linie-dreapta-marti-vor-fi-semnate-protocoalele-de-aderare/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW