Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Acuzații între Nicușor Dan și Ministerul Transporturilor pe marginea proiectului de metrou Gara de Nord – Filaret

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 decembrie 2022 Etichete: , , ,

Cu toate că beneficiază de finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență, proiectul de metrou Gara de Nord – Filaret bate pasul pe loc. Responsabilii din Ministerul Transporturilor dau vina pentru întârzieri pe primarul general, Nicușor Dan, care ar trebui să emită un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). În replică, edilul susține că firma responsabilă de proiectare nu a reușit să obțină un aviz obligatoriu din partea Ministerului Apărării, astfel că nu poate emite documentul. 

Față de alte programe de finanțare ale Uniunii Europene, Planul Național de Redresare și Reziliență are termene foarte clare. Contractele de achiziții trebuie semnate până la finele anului 2023 iar lucrările trebuie să fie gata până în august 2026. Așa cum era de așteptat, instituțiile responsabile de implementarea acestor proiecte în România s-au împotmolit în proceduri birocratice, mai multe finanțări fiind în mare pericol.

Ministerul dă vina pe Nicușor

Cea mai mare problemă este legată de magistrala de metrou Gara de Nord – Progresul. Proiectantul nu a reușit să obțină toate avizele iar licitația pentru lucrări nu poate fi lansată. În condițiile în care șansele ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit în calendarul stabilit cu Comisia Europeană sunt aproape nule, responsabilii din Ministerul Transporturilor par să fie găsit țapul ispășitor, primarul general, Nicușor Dan, care ar trebui să emită un Plan Urbanistic Zonal.

„Primăria Capitalei de aproape mai bine de un an de zile nu se emite aprobarea PUZ-ului necesar demarării procedurii de licitație pentru EPA. Aplicarea cu o lentoare excesivă a legii”, a declarat Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru Antena 3.

Nicușor îi trimite la MApN

De cealaltă parte, Nicușor Dan susține că nu a emis încă respectivul PUZ pentru că din documentația prezentată de proiectat lipsește avizul Ministerului Apărării, instituție care se opune construirii unei stații în fața sediului său.

„Ministerul a obținut de la PMB avizul preliminar în 21 ianuarie 2022. De atunci a fost în sarcina proiectanților ministerului să obțină avizele de la instituții, în baza cărora PMB să emită avizul arhitectului șef. În 21 octombrie 2022 ministerul a revenit la PMB cu avizele obținute. Dintre acestea, avizul Ministerului Apărării, emis în 11 aprilie 2022, era negativ (condiționat de mutarea stației din fața Ministerului), iar PMB nu poate emite legal avizul arhitectului șef fără avize pozitive de la toate instituțiile”, a afirmat Nicușor Dan.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii