Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Acuzații grave din partea unui ambulanțier infectat cu Covid-19 din Suceava: Sunt angajați pe care i-a chemat la lucru şi ei sunt pozitivi. Sunt care lucrează pozitivi

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 8 aprilie 2020 Etichete: , ,

Un angajat infectat cu virusul Covid-19 de la Serviciul de Ambulanță Suceava a povestit că a fost sunat de colegul care a murit, în ziua în care i s-a făcut rău, și acesta i-a spus că a fost trimis la cinci intervenții cu același combinezon. Mai mult, bărbatul susțin că deși primele cazuri de infectare în cadrul serviciului au apărut în urmă cu două săptămână, conducerea a ignorat situația, iar angajații au fost trimiși în misiuni, deși exista suspiciunea că aceștia erau infectați.

„O colegă era în spital prima şi eu am fost al doilea. Şi colegul care a murit ieri m-a sunat în ziua în care i s-a făcut rău la serviciu: Tu cum te simţi, că eu, uite, nu mai pot. Ăştia m-au trimis la cinci solicitări cu acelaşi combinezon. Zic: cum aşa? Au zis să nu mă mai dezbrac, că sunt încă patru cazuri pe masă şi trebuie să mă duc după ele. Nu te mai dezbrăca! Şi zic: maşina când ai dezinfectat-o? Păi după al cincilea caz”, a povestit angajatul de la Ambulanța Suceava, pentru Digi24.

Bărbatul a explicat și care au fost primele simptome de Covid-19.

 „Eu nu m-am testat la serviciu. Eu nu am făcut testul la serviciu ca să ştiu că-s bolnav. Eu am ieşit într-o joi din tura de noapte şi au început să mă doară ochii. Am simţit o durere de ochi. Şi am zis poate e după tura de noapte, oboseala, poate e o formă uşoară de răceală, o să treacă. A doua zi s-a accentuat, cu frisoane, cu de toate. Am văzut că mă simt aşa de rău, zic să mergem să fac de gripă. Mă duc, fac de gripă analizele, negativ. Îi spun soţiei: Hai, dacă tot suntem aici, la un kilometru, hai, pe jos, să mergem până la Infecţioase, să facem un test de coronavirus. Am făcut testul şi zice: astăzi au plecat la Iaşi testele, de acum, mâine, sâmbătă. Eu merg acasă, zic. Stau să aştept testul.

Deci marţi, cu două săptămâni în urmă mi-a venit testul. Am sunat la Ambulanţă, cum se fac procedurile. Am anunţat, sunt pozitiv. Aşteaptă că o să-ţi trimitem o salvare să vii la spital”.

Angajați pozitivi, chemați la lucru

Angajatul de la Ambulanța Suceava susține că sunt angajați infectai cu virusul Covid-19 și cu toate astea au fost chemați la serviciu.

 „Sunt angajați pe care i-a chemat la lucru şi ei sunt pozitivi. Sunt care lucrează pozitivi. Le-am spus: voi sunteţi caz penal fraţilor, ce faceţi voi? M-am interesat, la Bucureşti, a zis că până nu dă DSP verdict că trebuie să mergi la serviciu, că eşti negativ, în regulă, nu, nu … poate să te cheme naiba la serviciu.

Un coleg m-a sunat de acasă, ambulanţier, ieri sau alaltăieri. Mă cheamă la serviciu directorul medical, m-a sunat şi noroc, zice: doamna doctor, dar eu sunt în perioada de două săptămâni, n-am terminat-o. Doar ştiţi că-s pozitiv. Cu o zi înainte, zice el, m-a sunat poliţia. Zice: tu eşti cutare, ai grijă că nu ai voie să ieşi din casă, că te legăm. A doua zi au venit gardienii publici şi l-au căutat, la balcon l-au pus să iasă. Şi după ce i-a spus: doamna doctor, eu nu pot veni la lucru că poliţia uite aşa mi-a spus, că nu am voie să ies din casă. Păi, atunci stai în casă. 

De lunea trecută, când a venit DSP şi au făcut testările până vineri, când au venit rezultatele, aceşti angajaţi au fost la serviciu. Unii dintre ei au stat printre noi, printre colegi. Au plecat de la serviciu când le-a venit mesaj. Erau pe maşini lucrau şi le-a venit mesaj de la DSP: sunteţi pozitiv. Mergeau la conducere şi spuneau: mi-a venit mesaj, sunt pozitiv. Bine, mergi acasă! Deci, ei nu au făcut nimic. Ne-au lăsat să lucrăm. Nu i-a interesat! Nu i-a interesat!

Nu au făcut nimic. Ne-au lăsat să mergem în teren. Păi, gândiţi-vă dumneavoastră, acei oameni, de luni când au fost testaţi, până vineri, când le-a venit răspunsul de la DSP, au mers în teren la solicitări, la bătrâni, pozitivi, că erau pozitivi, le-a venit mesajul că sunt pozitivi. Ei au mers în teren la alte cazuri. Puteai să te duci să dai virusul cuiva, să răspândeşti, unui bătrân. Fără să vrei, că tu nu ai ştiut. Pentru că conducerea nu te-a trimis acasă în izolare, te-a ţinut la serviciu.

De ce n-au făcut public? Au mers aşa, pe burtă.

S-a ajuns să moară un om, un coleg de-al nostru care a servit 25 de ani Serviciul de Ambulanţă!”, și-a încheiat mărturia, cu amărăciune, angajatul de la Ambulanța Suceava.

Primul deces în rândul personalului medical din România

Primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical din România a fost confirmat, marți seară. Bărbatul a refuzat să fie internat și a murit acasă, la aproximativ o săptămână după ce a  fost diagnosticat.

Este vorba despre un ambulantier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.

Bărbatul a început să aibă simptome specifice Covid-19 de pe 24 martie. Acesta a fost testat, fiind diagnosticat cu noul virus pe 30 martie 2020.

În toată această perioadă ambulanțierul a fost internat la domiciliu, refuzând să fie internat la o unitate medicală. Acesta a decedat la domiciliu pe data de 7 aprilie 2020.

Ministrul Sănătății , Nelu Tătaru transmite condoleanțe familiei.

În prezent, 699 cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus.

Serviciul de Ambulanță Suceava nu a răspuns la solicitarea mainnews.ro până la publicarea materialului.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW