Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


Actul sexual cu un copil sub 14 ani va fi considerat viol – proiect USR PLUS

By Redactia , in Politic Stirile zilei , at 22 septembrie 2021 Etichete: , ,

USR PLUS a depus miercuri, 22 septembrie, un proiect de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 14 ani va fi încadrat în mod sigur la infracțiunea de viol, anunță formațiunea.

Într-un comunicat remis MainNews.ro, cei de la USR PLUS arată că prin acest proiect vor fi eliminate situațiile în care inculpații primesc pedepse din sfera actului sexual cu un minor unde există posibilitatea primirii unor pedepse cu suspendare.

„Statul român consideră că minorii trebuie să împlinească vârsta de 14 ani pentru a beneficia de buletin și de drepturile cetățenești, însă legislația este mult mai permisivă atunci când se raportează la agresiunea de viol, care este încadrată de cele mai multe ori ca fiind un act sexual cu un minor. Pentru a argumenta faptul că fetele de 10-14 ani au consimțit la întreținerea relațiilor sexuale, au fost folosite elemente precum faptul că nu au țipat, nu au spus părinților, au fost îmbrăcate provocator sau i-au însoțit pe bărbați fără să realizeze ce va urma”, explică sursa citată.

Printre inițiatorii proiectului se numără Anca Dragu, senatoare USR PLUS și președinta Senatului, dar și deputații Monica Berescu, Oana Țoiu și Andrei Lupu.

„(…) 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite, ceea ce reflectă o realitate cruntă a modului în care șansele copiilor la dreptate sunt diluate în deciziile judecătorești. Practica europeană aplică deja pedepse mai aspre agresorilor care abuzează sexual un minor sub 15 ani, exemple fiind Germania și Franța. În fața unui fenomen cumplit precum violul, copiii din România trebuie protejați mai bine prin lege. Nu avem voie să lăsăm loc interpretărilor atunci când copiii au nevoie de protecție și dreptate”, susține Anca Dragu, citată în comunicat.

La rândul său, deputatul Berescu subliniază că scopul este ca violatorii să nu mai primească pedepse cu suspendare.

„Studiile demonstrează că un copil cu vârsta între 11 și 14 ani nu are capacitatea să înțeleagă implicațiile și consecințele unui act sexual, deci nu își poate exprima consimțământul în mod real în fața unor agresori cu vârste de 3 ori mai mari decât el. Este necesară modificarea Codului Penal astfel încât să nu mai existe posibilitatea ca infracțiunea de viol asupra unui minor sub 14 ani să fie preschimbată în infracțiunea de act sexual cu un minor și un copil de 11 ani sa fie violat de un adult de 52 de ani, iar instanța să considere că avem de-a face cu un consimțământ al acelui copil.

Am depus acest proiect tocmai pentru a ne asigura că violatorii nu vor mai primi pedepse cu suspendare, iar situațiii precum cea expusă mai sus nu vor mai exista. Este de datoria noastră sa ne protejăm copiii, iar agresorii sexuali trebuie pedepsiți drastic în orice context, cu atât mai mult atunci când e vorba de pedofilie”, a afirmat și Monica Berescu.

Astfel, orice act sexual cu un minor sub 14 ani va fi considerat viol, dar există o excepție – când între cei doi există o diferență de 3 ani, a explicat și deputatul Andrei Lupu.

De ce este importantă modificarea

USR PLUS explică și de ce este atât de importantă schimbarea legii:

„(…) în ultimii 5 ani, 2.037 de dosare cu privire la infracțiunea de act sexual cu un minor au ajuns în instanțele românești, în aproximativ 50% dintre acestea victimele având vârsta sub 15 ani. În aceeași perioadă, au fost judecate 355 de dosare de viol în care victima avea sub 16 ani.

Reiese așadar faptul că majoritatea actelor sexuale cu un minor sunt încadrate ca acte sexuale consimțite și nu ca infracțiune de viol. Totodată, jurisprudența a arătat că, dacă există urme ale constrângerii fizice, fapta este încadrată ca infracțiune de viol, iar dacă nu, ca act sexual cu minor.

În puține cazuri se iau în considerare factori secundari, precum posibilitatea existenței constrângerii psihice sau inabilitatea victimei de a înțelege în întregime consecințele deciziilor sale”, conchide comunicatul.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 22186 more Information on that Topic: mainnews.ro/actul-sexual-cu-un-copil-sub-14-ani-va-fi-considerat-viol-proiect-usr-plus/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW