Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Acțiunile Gabriel Resources, în cădere liberă, după pierderea procesului privind Roșia Montană

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 martie 2024

Gabriel Resources se prăbușește, după procesul pierdut cu statul român privind exploatarea de la Roșia Montană. Dacă vineri, înainte de pronunțarea curții de arbitraj, prețul unei acțiuni era de 0,87 de dolari canadieni, acum o acțiune a ajuns să coste 0,035 dolari canadieni, adică cu circa 96,5% mai puțin decât în precedenta zi de tranzacționare. 

Valoarea de piață a companiei Gabriel Resources a crescut cu peste 400 milioane de dolari canadieni (circa 300 milioane de dolari americani) la Bursa din Toronto, după ce premierul Marcel Ciolacu a confirmat o informație lansată de Guvern „pe surse” cum că România ar urma să piardă procesul privind Roșia Montană.

Prima știre în care se spunea că România ar urma să piardă procesul intentat de Gabriel Resources la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale a apărut pe data de 31 ianuarie 2024 pe site-ul Digi24. Ulterior, multiple surse guvernamentale au confirmat supoziția, pentru ca pe 1 februarie 2024 premierul Marcel Ciolacu să susțină practic același lucru.

„Ieri (n.r. – 31 ianuarie 2024), în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul În ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces. Întâi şi întâi să vedem, instanţa, ce sumă va hotărî. Oricum, vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative luate ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziţie şi românii să ştie foarte clar cine a greşit în această speţă”, a declarat Marcel Ciolacu, pe 1 februarie 2024.

De atunci și până în ziua verdictului, oficialii din cadrul Guvernului au alimentat teza pierderii procesului. Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit despre neîncadrarea în ținta de deficit bugetar din această cauză, iar premierul Ciolacu a lansat chiar și ideea unui referendum prin care românii să decidă dacă sunt de acord sau nu cu exploatarea.

Anunțurile făcute la București au provocat imediat creșterea acțiunilor companiei pe Bursa din Toronto, acolo unde se tranzacționează. De atunci și până la momentul deciziei prețul unei acțiuni a crescut de la 0,45 de dolari canadieni la 0,87 de dolari canadieni, ceea ce a însemnat dublarea valorii de piață a companiei, până la aproape 900 de milioane de dolari canadieni, adică aproximat 650 milioane de dolari americani.

Prăbușire după decizia curții de arbitraj

În ciuda faptului că oficialii de la București păreau siguri în declarații de victoria companiei canadiene, care cerea plata unor despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari pentru neînceperea exploatării aurului și argintului de la Roșia Montană, curtea de arbitraj a decis în cele din urmă să respingă cererea. Mai mult, instanța a obligat-o să achite cheltuieli de judecată statului român.

În urma acestei decizii, prețul acțiunilor a scăzut cu circa 96,5% până la 0,035 de dolari canadieni, ceea ce înseamnă că valoarea de piață a companiei a ajuns la aproximativ 20 milioane de dolari americani.

Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW