Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Acțiune propusă de europarlamentarii USR-PLUS: Străzile pe care se află ambasadele Republicii Belarus în UE, redenumite „Roman Protasevici”

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 26 mai 2021

Europarlamentarii USR PLUS au propus statelor membre ale Uniunii Europene să participe la o acțiune coordonată, alături de primarii capitalelor UE, prin care toate străzile pe care se află ambasadele Republicii Belarus să fie redenumite „Roman Protasevici”, potrivit unui comunicat de presă. 

Acțiunea are la bază propunerea antropologului Andrei Oișteanu, care a solicitat primarului general, Nicușor Dan, și primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, ca strada Tuberozelor, pe care se află Ambasada Bielorusiei la București, să fie redenumită „Roman Protasevici”, după jurnalistul răpit de autoritățile de la Minsk.

Clotilde Armand a anunțat că susține ideea lansată de antropologul Andrei Oișteanu și a precizat că va înainta propunerea către Primăria Capitalei.

„Trăim într-un stat european și acest act de terorism al președintelui Aleksandr Lukașenko de a deturna un zbor comercial între două state membre UE & NATO nu poate rămâne nepedepsit”, a scris edilul, pe Facebook.

Context

Zborul Ryanair 4978 de pe ruta Atena-Vilnius a fost deturnat duminică de autoritățile din Bielorusia și obligat să aterizeze pe aeroportul din Minsk pentru arestarea jurnalistului disident Roman Protasevici și pe partenera acestuia, Sofia Sapega.

Acesta era căutat în țara sa natală pentru implicare în manifestațiile de protest organizate pentru înlăturarea de la putere a lui Aleksandr Lukasenka, dictatorul care conduce cu mână de fier Bielorusia din anul 1994.

Roman Protasevici a lucrat pentru Radio Europa Liberă și este fondatorul canalului de Telegram Nexta, cu 1,7 milioane de urmăritori. Acesta a fost reținut imediat după aterizarea aeronavei Boeing 737-800 la Minsk.

Scrisoarea europarlamentarilor USR PLUS

„Deși apreciem concluziile Summit-ului Consiliului European din 24 mai 2021, referitor la măsurile care trebuie luate împotriva funcționarilor și companiilor care susțin Regimul Lukașenko, credem că acestea pot fi completate și de acțiuni simbolice.
Dorim să vă atragem atenția asupra acțiunilor doamnei Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Bucureștiului, sector în care se află sediul Ambasadei Republicii Belarus în România. Astăzi, doamna Armand a anunțat că, în urma apelurilor din partea societății civile, va propune o modificare a numelui străzii, redenumind-o «Roman Protasevici».

Prin urmare, dorim să vă propunem o acțiune europeană coordonată împreună cu primarii din toate capitalele statelor membre ale UE prin care să redenumim simbolic străzile pe care se află ambasadele Republicii Belarus în «Roman Protasevici». Un astfel de răspuns european coordonat și unit ar da un semnal puternic regimului de la Minsk că Uniunea Europeană și statele sale membre nu ignoră acest incident”, potrivit scrisorii semnată de cei opt europarlamentari ai USR PLUS.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/actiune-propusa-de-europarlamentarii-usr-plus-strazile-pe-care-se-afla-ambasadele-republicii-belarus-in-ue-redenumite-roman-protasevici/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *