Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Acordul pentru formarea coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, USR-PLUS și UDMR

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 21 decembrie 2020

Acordul pentru formarea coaliției de guvernare a fost semnat, luni, de liderii PNL, USR-PLUS și UDMR. La eveniment au fost prezenți Ludovic Orban, președintele PNL, Dacian Cioloș și Dan Barna, liderii USR-PLUS, Kelemen Hunor, liderul UDMR, dar și Florin Cîțu, premierul desemnat de coaliție.

În data de 6 decembrie cetățenii români au fost chemați la urne să își exprime voința politică în cadrul alegerilor parlamentare. În urma alegerilor, trei formațiuni politice, USR-PLUS, UDMR și PNL, au luat decizia de a constitui o coaliție de guvernare care se bazează pe o majoritate parlamentară certă, o majoritate care este rezultatul voinței majoritare a cetățenilor români. Imediat după alegeri, cele trei formațiuni politice au început un proces de dialog-negociere pentru constituirea coaliției, pentru elaborarea programului de guvernare, prin armonizarea programelor de guvernare. Am avut negocieri privitoare la arhitectura puterii, la structura guvernului și la modul în care urmează să funcționeze majoritatea parlamentară. Astăzi semnăm acordul de coaliție. Programul de guvernare este finalizat, în proporție de aproape 100%, fiind în faza unor corecții, reglaje fine. Așteptăm constituirea Parlamentului, imediat după proceduri, așteptăm invitația președintelui la consultări pentru desemnarea primului ministru. În cel mai scurt timp o să dăm un guvern competent, responsabil”, a declarat Ludovic Orban, după ce acordul a fost semnat.

Dan Barna a precizat că programul de guvernare ar fi rezultatul unui compromis „responsabil” pentru viitorul României.

Un astfel de moment este un moment cu multă speranță, încredere și energie. Ultimele două săptămâni au ridicat felul de a face politică în România și mă bucur să constat că am reușit să regăsim spiritul USR-PLUS în această coaliție. Este un spirit care a făcut să avem o muncă serioasă și responsabilă. Este un document de peste 300 de pagini, la care s-a lucrat cu seriozitate. Ne dă încrederea că vom avea o guvernare care să facă niște schimbări importante în România. Mai sunt câteva obiective USR-PLUS foarte importante care nu și-au regăsit materializarea în programul de guvernare, dar vom găsi căi parlamentare de rezolvare. Acest program este rezultatul unui compromis responsabil pentru viitorul României. Vom continua munca asumată în aceste zile. E o șansă reală să avem un Guvern investit până la Crăciun”, a afirmat Dan Barna.

Dacian Cioloș susține că acest acord ar reprezenta dovada că USR-PLUS a ajuns la o maturitate din punct de vedere politic.

Este un moment de cotitură pentru USR-PLUS. Este momentul pentru care mulți dintre noi au decis să intre în politică. După acești câțiva ani de când s-a constituit USR-PLUS avem câțiva zeci de primari, consilieri locali și județeni, 80 de parlamentari și vom avea și miniștri într-un guvern care ea însăși este dovada unei maturități politice. USR-PLUS ajunge la maturitate politică după câțiva ani de opoziție. Așteptările sunt foarte mari. Acest parteneriat poate să fie un moment de cotitură pentru România și un început de modernizare. Oamenii așteaptă o perspectivă după această criză. Va trebui să ne asumăm o reformă, depolitizarea și profesionalizarea administrației publice. Avem oportunitatea fondurilor europene cum România nu a mai avut de 31 de ani încoace. Este un moment istoric și ne dorim să guvernăm patru ani de zile pentru a pune pe masa românilor argumente să vină la vot”, a precizat Dacian Cioloș.

Kelemen Hunor este de părere că România are nevoie de stabilitate, după ce, în ultimii opt ani ar fi fost 12 guverne la Palatul Victoria.

UDMR când a luat decizia să participe la această coaliție cu PNL și USR-PLUS a fost conștient că vom avea o misiune grea, fiindcă toată România este afectată de pandemie. Trecem printr-o criză și nu știm care vor fi consecințele pandemiei. Ne-am asumat o misiune, am format o majoritate parlamentară, fiindcă România are nevoie de o stabilitate politică. Opt ani de zile am avut o criză permanentă, opt ani de zile au însemnat 12 guverne. Vom încerca să guvernăm astfel încât să existe predictibilitate și speranța zilei de mâine pentru o viață mai bună. Această coaliție este formată din oameni serioși, competenți, avem o viziune despre ce avem de făcut în următorii ani. Vom propune oameni foarte bine pregătiți, competenți. Deciziile noastre trebuie să aibă rezultate. Trebuie să știm care sunt așteptările oamenilor”, a spus Hunor.

Prim-ministrul desemnat de coaliție, Florin Cîțu, a spus că Guvernul ar trebui investit „cât mai repede”, pentru a publica bugetul pe anul 2021.

Mulțumesc coaliției pentru încrederea acordată. După aceste zile am siguranța că o să fie o guvernare stabilă, pe termen lung, care are în centru interesul cetățenilor. În programul de guvernare sunt proiecte care au dat rezultate și care vor continua. Toate aceste proiecte au același scop: dezvoltarea României. Începând cu 2021, toate proiectele care se întind pe mai mulți ani va trebui să fie justificată finanțarea pentru toată perioada. Mulțumesc pentru încredere, sper să avem un guvern investit cât mai repede. Bugetul pentru anul viitor trebuie făcut, iar proiectele trebuie să aibă finanțare”, potrivit lui Florin Cîțu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/acordul-pentru-formarea-coalitiei-de-guvernare-semnat-de-liderii-pnl-usr-plus-si-udmr/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *