Acord pentru liberalizarea tarifelor de roaming, încheiat între Comisia Europeană și Republica Moldova
Tarifele de roaming între Uniunea Europeană și Republica Moldova vor fi liberalizate, începând din ianuarie 2024. Anunțul a fost făcut miercuri, 31 mai, de șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în timpul unor declarații de presă comune.
„Am semnat astăzi un nou acord de liberalizare a tarifelor de roaming, care va intra în vigoare din ianuarie 2024. Astfel, când vom merge în UE să putem vorbi cu familiile noastre rămase acasă mai de și mai ieftin”, a declarat Maia Sandu, potrivit TVR Moldova.
După ani de zile în care pentru câteva minute de apel efectual din Republica Moldova un abonat la telefonie din România era nevoit să scoată din buzunar sute de lei, autoritățile de la București și cele de la Chișinău au încheiat pe 11 februarie 2022 un Acord privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state.
Prin aceleași reglementări, autoritatea de reglementare în comunicații din Republica Moldova a impus plafoane maximale ale tarifelor pentru terminarea apelurilor în rețele individuale de telefonie mobilă de 0,2 eurocenți/minut, iar pentru rețele de telefonie fixă – de 0,07 eurocenți/minut.
În România, Orange și Vodafone au redus tarifele standard pentru servicii în roaming. De asemenea, Orange a lansat extra-opțiuni în roaming care permit consumul de date la prețuri de 10 ori mai mici (față de iunie 2021). Digi menține cel mai mic tarif standard din piață pentru internet în roaming în Republica Moldova.
În Republica Moldova, Orange și Moldcell au introdus, pentru abonații nou conectați, posibilitatea consumului serviciilor naționale în timpul aflării în roaming în România, la condiții apropiate de cele ale conceptului RLAH european, deși cu mici diferențe față de acestea.
Republica Moldova găzduiește summitul Comunităţii Politice Europene
Aproape 50 de șefi de stat și de guvern sunt așteptați joi, 1 iunie, în Republica Moldova pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene.
Evenimentul va avea loc la Castelul Mimi, un domeniu viticol, în satul Bulboaca, la aproximativ 35 kilometri de Chişinău.
Lansată anul trecut la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, Comunitatea Politică Europeană reprezintă o platformă de dialog politic la nivel european.
În ciuda retoricii oficiale, există în continuare voci care suspectează această inițiativă ca fiind de fapt un instrument menit să prevină extinderea Uniunii Europene.
pentru dialog politic
- să promoveze dialogul politic și cooperarea în vederea abordării chestiunilor de interes comun
- să consolideze securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european
Sursa foto: Inquam Photos / Dan-George Porcuțan
Comentarii