Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Acord istoric între SUA și UE, pentru reducerea dependenţei de gaze naturale ruseşti. Detalii de la Joe Biden și Ursula von der Leyen

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 25 martie 2022

Statele Unite ale Americii vor oferi cel puțin 15 miliarde metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL) Uniunii Europene, până la sfărșitul acestui an, pentru a întări securitatea energetică a Europei și a reduce dependența de gazele rusești, potrivit unui acord istoric încheiat între UE și SUA. Joe Biden, liderul de la Casa Albă, și Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, au făcut anunțul vineri, 25 martie, într-un briefing de presă.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, a provocat creșterea prețurilor la energie la niveluri record și a pus UE în căutarea unei soluții pentru a reduce consumul de gaze rusești.

„În timp ce Europa începe să reducă achizițiile de gaz rusesc, noi vom trimite 15 miliarde metri cubi de gaze în Europa până la sfârșitul acestui an. Comisia va depozita gazul lichefiat pe tot continentul (…) Știu că eliminarea gazului rusesc va costa Europa, dar este lucrul corect de făcut din punct de vedere moral”, a transmis președintele SUA.

Așadar, SUA urmează să livreze minimum 15 miliarde metri cubi de gaze în Europa până la finalul acestui an, iar UE își asumă să consume constant gaz american până în 2030. Ursula von der Leyen a menționat că această cantitate de 15 miliarde metri cubi va înlocui o treime din gazul rusesc. Rusia furnizează în prezent 40% din gazul UE.

„Ne orientăm către prieteni si surse în care avem încredere. Parteneriatul nostru ne va susține în acest război să schimbăm dependența de combustibil fosil rusesc”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

Prin acest acord, totodată, UE se angajează să mențină o cerere constantă de gaze din Statele Unite până în 2030. În același timp, acordul SUA-UE promovează orientarea către surse de energie curată și regenerabilă.

„Această criză ne oferă și o oportunitate, un catalizator care să accelereze investițiile în energie curată și obiectivul de net zero. Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană vor lucra împreună pentru a reduce dependența de gaz natural (…) Împreună vom promova folosirea de hidrogen ecologic pentru a reduce emisiile de carbon”, a mai afirmat Joe Biden, între altele.

Sursa foto: Facebook/ European Commission

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW