Thursday, March 23, 2023
Jurnalism corect


Acord între statele membre UE pentru plafonarea prețului gazelor naturale

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 19 decembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Miniștrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord luni, 19 decembrie, pentru plafonarea prețului gazului natural, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene, după ce oficialii de la Praga au fost cei care au condus negocierile din ultimele săptămâni.

Concret, plafonul va intra în vigoare în momentul în care cotațiile gazului natural pe bursa de la Amsterdam ajung la 180 de euro/Megawatt-oră, timp de trei zile. Totodată, măsura ar urma să intre în vigoare de pe 15 februarie 2023.

Acordul de plafonare vine după luni de dezbateri între oficialii statelor membre ale Uniunii Europene. Potrivit unor surse citate de Reuters, Țările de Jos și Austria s-au abținut de la vot, motivând că plafonarea prețului de achiziție al gazelor naturale ar provoca un șoc pe piețele europene și ar compromite securitatea energetică a Europei.

Și Germania, care într-un final a aprobat planul UE, a ridicat semne de întrebare în ceea ce privește modul în care ar intra în vigoare plafonul și a cerut măsuri concrete prin care să fie suspendat în cazul în care există consecințe negative.

Alte 15 state, precum România, Belgia, Grecia sau Polonia, au cerut ca plafonul să fie aplicat sub limita de 200 de euro/Megawatt-oră, în condițiile în care Comisia Europeană a propus, inițial, ca plafonarea să fie aplicată de la 265 euro/Mwh.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW