Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Acord între liderii celor 27 de state UE pentru deblocarea buget multianual și a pachetului de relansare economică

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 decembrie 2020

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au căzut joi la un acord, în cadrul Consiliului European, pentru pachetul de 1.824 miliarde de euro, ce cuprinde  bugetul multianual al UE 2021 – 2027 și fondul de recuperare și reziliență, din care România va putea accesa 79,9 miliarde de euro.

Acordul a fost posibil după ce Polonia și Ungaria, state care nu erau de acord cu condiționarea acordării fondurilor de respectarea statului de drept, au renunțat la veto, primind în schimb asigurarea că vor putea contesta la Curtea de Justiție a UE orice decizie în acest sens.

Primul care a reacționat a fost președintele Consiliului European, Charles Michel, care a scris pe Twitter: „Avem acord pentru Cadrul Financiar Multianual și pachetul de recuperare. Acum putem începe implementarea și reconstrucția economiilor noastre. Istoricul pachetul de reconstructie va împinge înainte tranziția digitală și tranziția verde”.

Și președintele Klaus Iohannis s-a arătat extrem de încântat de înțelegerea dintre liderii celor 27 de state UE și a dat asigurări că România este gata să utilizeze aceste fonduri pentru „reforme și investiții în sectoare cheie”.

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *