Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Acord între Guvern, sindicate și patronate pentru creșterea salariului minim

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 24 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Reprezentanții Guvernului, cei ai sindicatelor și ai patronatelor au ajuns joi, 24 noiembrie, la un acord în privința majorării salariului minim brut pe economie de la 2.550 lei la 3.000 lei – din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Măsura urmează să fie adoptată de executiv și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023.

„Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

La reuniunea de joi a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din partea Guvernului au participat premierul Nicolae Ciucă, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul finanțelor, Adrian Câciu și ministrul digitalizării, Sebastian Burduja.

În România sunt peste 850.000 de angajați care încasează lunar salariul minim pe economie, ceea ce reprezintă 16,27 % din numărul total de salariaţi activi. Pentru cea mai mare parte a acestora, dacă va fi aprobat în forma propusă de Ministerul Muncii, salariul minim net ar urma să crească de la circa 1.524 lei la 1.774 lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii