Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Achiziția a 100 de autobuze electrice, aprobată de Consiliul General

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 august 2021

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în ședința de luni, patru proiecte de hotărâre ce vizează achiziția a 100 de autobuze electrice din gama de 12 metri pentru suma de 304,6 milioane lei fără TVA. 

Suma alocată de Consiliul General a fost majorată astfel de la 219,5 milioane lei fără TVA, după ce primele două licitații, lansate în mandatul Gabrielei Firea, au fost anulate din cauza faptului că Primăria Capitalei a primit doar oferte neconforme. Surse din piață au explicat pentru Mainnews.ro că alocarea de peste 300 milioane lei fără TVA, ceea ce înseamnă aproximativ 600.000 euro pentru un autobuz, ar trebui să fie suficientă pentru a atrage la licitație producătorii de autobuze premium de la nivel european.

Municipiul București beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare totală de 218 milioane lei pentru implementarea a patru proiecte ce vizează achiziționarea a 100 de autobuze electrice plus infrastructura de încărcare necesară acestora, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Autobuzele ar trebui livrate între 12 și 28 de luni, în timp ce autonomia minimă a vehiculelor ar trebui să fie 200 km.

Administrația Firea a alocat sume insuficiente – motivul anulării licitațiilor

Prima licitație, lansată în martie 2019, a fost anulată după ce după ce ambele oferte, Bozankaya – Sileo şi un importator al autobuzelor chinezesţi Byd, au fost declarate neconforme. Motivul anulării a fost că suma de 219,5 milioane lei fără TVA, prevăzută de municipalitate, a fost insuficientă chiar și pentru producătorii low cost din China și Turcia.

În martie 2020, primăria condusă de Gabriela Firea a lansat o nouă licitație, repetând greșeala de la prima procedură. Valoarea estimată a achiziției a fost menținută la 219,5 milioane, cele trei oferte depuse, două din Turcia și una de la un importator de tractoare, fiind declarate neconforme și licitația anulată.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW