Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Acces pe bază de test COVID negativ în anumite locații și evenimente? PSD și PNL își pasează responsabilitatea

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 octombrie 2021

Guvernul a adoptat sâmbătă, 2 octombrie, prin care permite accesul în restaurante, săli de sport ori la evenimente private doar persoanelor vaccinate cu schema completă împotriva COVID-19 sau celor care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

Până acum, autoritățile permiteau accesul persoanelor care nu se încadrau în aceste categorii dacă prezentau dovada efectuării unui test COVID negativ.

Explicațiile lui Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că persoanele nevaccinate cu schema completă sau care nu au trecut prin boală, în intervalul dintre a 15-a zi de la contactarea COVID-19 și a 180-a zi, prezintă un risc ridicat de infectare și implicit de a face forme severe ale bolii, mai ales dacă participă la activitățile reglementate prin actul normativ.

PSD și PNL își pasează responsabilitatea

Însă autoritățile ar putea reveni asupra acestei decizii, aplicată în localitățile unde rata de incidență depășește șase cazuri la mia de locuitori. PSD, prin vocea lui Sorin Grindeanu, a acuzat executivul de încălcarea Constituției prin această decizie și a cerut de urgență modificarea.

„PSD cere respectarea legislației europene. Este total imoral, neconstituțional și cu reavoință ce a decis Guvernul, excluzând testarea din elementele legale prin care românii să poată participa la evenimente. Este o încălcare gravă a libertății de circulație și a dreptului la muncă”, a declarat Sorin Grindeanu.

La nici 48 de ore de la adoptarea Hotărârii, premierul Florin Cîțu s-a răzgândit, lăsând de înțeles că este de acord cu permiterea accesului pe baza testului negativ, însă pasează Parlamentului responsabilitatea modificărilor.

„Acea propunere a venit de la specialiști. Am vorbit cu Nelu Tătaru. Se pare că există voință în Parlament pentru a modifica în acest sens, să se permită și cu testare. Eu sunt de acord”, a declarat Florin. Cîțu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW