Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Academia Română a rămas fără bani de salarii. Se solicită măsuri de austeritate/ UPDATE Reacția președintelui instituției

By Andreea Traicu , in Stirile zilei , at 21 iunie 2019 Etichete: , , ,

Academia Română ar fi rămas fără bani de salarii, fiind solicitate măsuri de austeritate, potrivit Asociaţiei Cercetătorilor Ad Astra.

(Update) În replică, preşedintele Academiei Române, Aurel Pop, a declarat, pentru mainnews.ro, că nu este vorba de reduceri de personal, ci că Academia a preconizat măsuri de austeritate după ce Ministerul Finanţelor a avertizat că instituţia nu va primi bani la rectificarea bugetară.

„Este regretabil că Academia Română, în ciuda averii de care dispune, a numeroaselor și generoaselor drepturi pe care le acordă membrilor și familiilor acestora, recurge la măsuri de austeritate – cel puțin discutabile – față de institutele de cercetare, măsuri care în mod clar ar submina și mai mult starea chiar și așa deplorabilă a cercetării românești”, se precizează in comunicatul Asociației Cercetătorilor – Ad Astra.

Asociaţie: Se recomandă diminuarea salariilor

Sursa citată menţionează că Academia Română a trimis tuturor instituțiilor din subordine o circulară prin care oamenii sunt anunțați că urmează măsuri radicale de reducere a cheltuielilor :

a) diminuarea salariilor, în special salariile celor care au venituri suplimentare;

b) forțarea personalului de a intra în concedii fără plată;

c) pensionarea forțată a celor care îndeplinesc condițiile de pensionare (inclusiv a acelora care au aprobarea Consiliilor Științifice de a-și continua activitatea);

d) suspendarea promovărilor de personal.

Cercetătorii solicită Academiei găsirea altor surse de finanţare şi recomandă în acest sens valorificarea patrimoniului instituţiei, format din terenuri şi obiecte valoroase.

Asociaţia reclamă că alocările bugetare către unitățile de cercetare ale sunt efectuate în mod discreționar, pe criterii preponderent subiective.

„Academia Română deține o multitudine de resurse financiare și materiale care ar putea fi utilizate pentru a acoperi deficitul financiar actual.  De asemenea, în subordinea Academiei Române se mai află: Fundația Familiei Menachem H. Elias, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Fundația Europeană “Titulescu”, Fundația “Panteonul României”, Fundaţia Universitară a Mării Negre, Casa Oamenilor de Știință, Spitalul “Elias”, Sala Dalles, Muzeul Coandă, Casă Seniorilor din Otopeni, Observatoarele de geodinamică, Stationarul ecologic Sinaia, Staţiunea de cercetări ecologice Sulina, Staţiunea pentru cercetarea hazardelor naturale Pătârlagele, Staţiunea de cercetări polare – Svalbard (Norvegia), colecții de grafică (circa 900 de piese), de sculptură, ceramică și artă decorativă (circa 600 de bucăți), cărți și manuscrise, mobilier ori articole numismatice (aproximativ 300.000 de piese), 24.676 hectare de teren (ogoare, păduri, fânețe etc)” – se arată in comunicat.

Reacţia preşedintelui Academiei Române

„Nu s-a efectuat nicio tăiere bugetară in acest moment! Ministerul Finanțelor ne-a atenționat si pe noi, ca instituție bugetară, ca trebuie sa ne încadram in banii prevăzuti și existenți si ca, la rectificarile viitoare, nu ne putem aștepta la suplimentari. Asta s-a petrecut in aprilie! Prin urmare, conducerea Academiei a preconizat anumite măsuri de austeritate. Nu este vorba de reduceri de personal”, a declarat Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, pentru mainnews.ro

Foto: www.acad.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW