Friday, May 27, 2022
Jurnalism corect


BREAKING NEWS Recursul compensatoriu a fost abrogat /Ponta: Problema este că se abrogă o lege negociată cu CEDO/ Deputat USR: Cei care au susținut legea și-au recunoscut greșeala

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 4 decembrie 2019 Etichete: , ,

Abrogarea recursului compensatoriu va primi, miercuri, votul final din Camera Deputaților, după ce ieri proiectul a trecut cu unanimitate de Comisia Juridică.

Update

Recursul compensatoriu a fost abrogat, proiectul de lege fiind adoptat cu 272 de voturi pentru și 5 abțineri.

Pentru ca legea să intre în vigoare, aceasta trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis, pentru ca ulterior să fie publicată în Monitorul Oficial.

Declarații din plen

Victor Ponta, președintele Pro România: „Problema este că se abrogă o lege negociată cu CEDO și care se aplică în continuare. Mi-aș fi dorit să se schimbe ceea ce trebuie schimbat și să rămână ceea ce e bun. Se pare că heirupismul și populismul trec dintr-o parte în alta când se schimbă guvernarea”

Nicușor Halici, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, deputat PSD: „Din ăia 20.000 de recidivişti eliberaţi, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu, ci doar o foarte mică parte, se pare că sub 600. O să vedem şi ce ne spune Ministerul Justiţiei cu privire la beneficiarii recursului compensatoriu care au recidivat. Ce este foarte interesant de văzut este ce o să facă Guvernul, pentru că CEDO ne-a spus «veniţi cu soluţii». Din partea PSD, va avea susţinerea în condiţii în care aceste soluţii sunt sustenabile şi în avantajul societăţii în ansamblul său”.

Florin Roman, deputat PNL: „Vorbim astăzi de abrogarea recursului compensatoriu, pentru că PNL a scris un proiect de lege şi l-a depus în luna februarie. În februarie erau eliberaţi în baza recursului compensatoriu 12.000 de deţinuţi. Dacă am fi avut înţelepciunea şi aţi fi ascultat rugămintea opoziţiei de la acel moment astăzi 10.000 de deţinuţi nu ar umbla liberi pe străzile României. Am ajuns la o situaţie înfiorătoare: 22.000 de deţinuţi eliberaţi mai repede, dintre care 7.000 au fost criminali, violatori, tâlhari, deţinuţi care au ajuns în puşcării pentru că au comis fapte extrem de grave. Dintre ei, 500 au ieşit şi au comis din nou. Alţi 2.000, după ce au fost eliberaţi, s-au întors în penitenciare”

Stelain Ion, deputat USR: „Unii dintre cei care au susţinut această lege şi au votat-o au recunoscut în mod public greşeala. Cred că este de apreciat cel puţin din partea UDMR că şi-au recunoscut public această greşeală. Cei care au promovat această lege (recursul compensatoriu – n.r.) trebuie să recunoască că a fost o eroare foarte mare”

Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit, miercuri, pentru a da votul final, în calitate de for decizional, pentru mai mult proiecte de lege, printre care abrogarea recursului compensatoriu, eliminarea supraaccizei pe carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat cu unanimitate, marţi, raportul favorabil pe proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu. Camera Deputaţilor este for decizional.

„Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi aă măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenţie, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările şi completările ulterioare, şi care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenţie, în aplicarea art. 21 din legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă, între 24 iulie 2012 şi data intrării în vigoare a prezentei legi”, arată un amendament propus de grupurile parlamentare ale PNL şi USR.

Proiectul a fost inițiat în luna februarie de mai mulți deputați PNL. Propunerea de lege a fost respinsă de Senat pe 11 iunie.

sursa foto: Facebook

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW