Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


A murit Daniel Barbu. Fostul ministru al Culturii avea 67 de ani

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 18 martie 2024 Etichete:

Daniel Barbu, profesor universitar și fost ministru al Culturii, a decedat luni, la vârsta de 67 de ani.

Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii din Bucureşti a anunțat astăzi că profesorul Daniel Barbu a trecut la cele veșnice.

Dragi studenți,

Vă aducem la cunoștință o veste tristă.

Astăzi, 18.03.2024, a trecut la cele veșnice Prof. Daniel Barbu. Născut la data 21 mai 1957 în București, și-a trăit viața sub motto-ul: “Nil nisi Cruce”. A fost istoric român, senator de București din partea PNL, fost ministru al culturii în perioada 21 decembrie 2012 – 12 decembrie 2013 și profesor al Facultății de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București unde a predat: Teologia politică, Teologie socială și Istoria Bisericii.

Liturghia de înmormântare se va celebra joi, 21 martie, începând cu ora 10:00 la Biserica Sfânta Tereza a Pruncului Isus din București (Șos. Olteniței 3-5).

Să se odihnească în pace. Domnul să-l fericească în patria cerească pentru tot binele făcut în viața pământească.

Cine a fost Daniel Barbu

Daniel Constantin Barbu s-a născut la 21 mai 1957 în București și a absolvit Liceul Nicolae Bălcescu din București (actualul Colegiu Național Sfântul Sava) în 1976. Licențiat în istoria artei de la Institutul de Artă din București în 1980, și-a continuat studiile cu un doctorat în istorie, finalizat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în 1991.

Între 1991 și 1993, a urmat studii doctorale în teologie la Universitatea din Fribourg, Elveția.

De asemenea, a fost auditor la Școala de Înalte Studii în Științele Sociale din Paris și a obținut un doctorat în filosofie la Universitatea din București în 1999.

În perioada 1990-1991, a fost membru al Comisiei Naționale a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice.

Între 1997 și 1998, a ocupat funcția de consilier de stat în cadrul Președinției României. De asemenea, în aceeași perioadă, a fost membru în Conseil Permanent de la Francophonie.

În anul 2000, a fost distins cu cea mai înaltă onorare acordată de statul român, Ordinul Național Steaua României, pentru contribuția sa în domeniul învățământului superior.

În august 2012, a deținut poziția de consilier prezidențial al președintelui interimar Crin Antonescu, fiind șef al departamentului de analiză politică al administrației prezidențiale. În cadrul alegerilor parlamentare din 2012, Daniel Barbu a fost candidatul PNL (USL) și a câștigat un mandat de senator.

Ulterior, a ocupat funcția de ministru al culturii timp de un an, între decembrie 2012 și decembrie 2013. A părăsit acest post în urma demisiei sale, survenită în urma unei declarații controversate.

Daniel Barbu a fost unul dintre inițiatorii legii speciale pentru Roșia Montană, care a provocat proteste masive împotriva mineritului cu cianuri în România.

A fost acuzat că a acceptat desființarea unor instituții culturale cu tradiție doar pentru a face economii la buget, precum Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, Centrul Național al Dansului București și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”.

Ulterior, el a plecat de la PNL la ALDE, partidul înființat de Călin Popescu Tăriceanu.

În mai 2017, a fost numit de Parlament în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, funcție pe care a deținut-o până în februarie 2019.

 

 

Foto: Inquam Photos/ George Călin 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW