Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


A început Congresul Partidului Comunist Chinez. Xi Jinping, pe punctul de a obține al treilea mandat de secretar general

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Partidul Comunist Chinez s-a reunit începând de duminică, 16 octombrie, la Congresul prin care Xi Jinping ar urma să își obțină al treilea mandat de secretar general, cea mai puternică funcție din China, relatează Reuters.

2.300 de delegați s-au strâns în Beijing, în Marea Sală a Poporului, din Piața Tianmen.

Xi Jinping a deschis Congresul cu un discurs care a durat puțin sub 2 ore, în care a vorbit despre lupta Chinei împotriva pandemiei de COVID-19, securitatea națională, stabilitatea socială, preluarea controlului în Hong Kong, situația din Taiwan și necesitatea de a construi o armată competitivă la nivel global.

Reuters arată că președintele comunist chinez a menționat cuvintele „securitate” și „siguranță” de 73 de ori, în timp ce la Congresul precedent, din 2017, a făcut acest lucru de 55 de ori. Cuvântul „reformă” a fost pronunțat de 16 ori, față de peste 70 de ori în urmă cu 5 ani.

Xi Jinping a descris ultimii 5 ani drept „extrem de ieșiți din comun și anormali” și le-a transmis delegaților că trebuie să se pregătească de „pericol” în „momente de pace”.

Să fiți pregătiți de zile ploioase, să fiți gata să rezistați în fața testelor majore ale valurilor mari”, le-a mai transmis Xi Jinping delegaților comuniști.

În privința Taiwanului, președintele chinez a precizat că țara pe care o conduce de un deceniu are dreptul de a folosi forța pentru a recuceri insula, dar susține că se „va strădui” pentru a ajunge la o soluție pașnică.

Xi a mai făcut apel la întărirea capacității Chinei de a menține securitatea națională, livrările de hrană și energie, lanțurile de aprovizionare, întărirea capacității de a se ocupa de dezastre și protejarea informațiilor personale.

Deși China trece printr-o perioadă slabă din punct de vedere economic, din cauza politicilor anti-COVID, iar relațiile cu Occidentul s-au deteriorat, din cauza apropierii lui Xi Jinping față de Vladimir Putin, președintele chinez nu și-a pierdut susținerea membrilor Partidului Comunist.

În ultimii 10 ani, China a devenit o țară autoritară care a transformat securitatea într-o prioritate, a amplificat controlul statului în economie în numele „prosperității comune”, a promovat o diplomație asertivă, o armată mai puternică și a intensificat presiunile pentru ocuparea insulei democrate Taiwan.

Analiștii politici nu se așteaptă la o schimbare din acest punct de vedere în ceea ce privește politica internă și externă ale Chinei în următorul mandat al lui Xi Jinping.

Președintele Chinei ar urma să fie reconfirmat în funcție joi, iar o zi după finalizarea Congresului, adică sâmbătă, să numească restul persoanelor care vor ocupa funcții de conducere în partid și, implicit, în stat.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW