Monday, February 26, 2024
Jurnalism corect


A fost semnat acordul cu SUA pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 4 noiembrie 2021

Acordul de Cooperare cu Statele Unite ale Americii pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România a fost semnat joi, 4 noiembrie. Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a precizat că țara noastră va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) pentru a contracara criza climatică.

„România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) pentru a contracara criza climatică! Astăzi am participat la ceremonia de semnare a parteneriatului între România și SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor în țara noastră. Cosmin Ghiță – CEO SNN și John L. Hopkins – CEO – NuScale Power au semnat astăzi Acordul de Cooperare (“Teaming Agreement”) pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România.

Drept urmare, țara noastră va deveni lider regional în furnizarea de energie curate, şi în subsidiar, coagularea unui lanţ local de furnizori care să permită României să devină un hub investiţional şi furnizor de module de tip NuScale către statele din Europa Centrală şi de Est! Este un nou pas pe care l-am făcut pentru a întări parteneriatul strategic dintre România și SUA!”, a scris Popescu pe contul său de Facebook joi, 4 noiembrie.

Anunțul, făcut de Iohannis și Biden

Amintim că președintele SUA, Joe Biden, și președintele Klaus Iohannis au anunțat marți, 2 noiembrie, decizia de amplasare în România a unei centrale nucleare modulare de mici dimensiuni, după cum precizase anterior Casa Albă într-un comunicat de presă.

Acordul comercial va include o centrală nucleară cu 12 module proiectate de compania americană NuScale Power. Potrivit Casei Albe, parteneriatul va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în România și SUA, iar pe măsură ce înțelegerea evoluează, ar putea fi create până la 30.000 de locuri de muncă în cele două state.

Conform sursei citate, implementarea tehnologiei SMR va contribui important la un sector energetic decarbonizat și un viitor net zero.

Foto: Facebook/ Virgil Popescu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW