Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


A fost desemnată firma care va realiza proiectarea Drumului Expres Oradea-Arad

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 19 iunie 2021

Consiliul Județean Bihor a desemnat firma Consitrans câștigătoare la licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic necesare construirii Drumului Expres Oradea-Arad. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Prețul oferit pentru realizarea documentației tehnice este de 39,8 milioane lei fără TVA. Conform prevederilor contractuale, Consitrans ar avea avea la dispoziție un termen de 20 de luni pentru finalizarea serviciilor de proiectare, din care primele 10 luni vor fi alocate pentru elaborarea și predarea studiului de fezabilitate actualizat.

Dacă în următoarele zece zile nu vor fi depuse contestații va putea fi semnat contractul.

Patru variante de traseu

În primul studiu de fezabilitate, predat în 2007 și care urmează să fie actualizat, au fost studiate patru variante de traseu, toate făcând legătura cu Autostrada Transilvania.

În prima variantă, cea care se apropie cel mai mult de Oradea, traseul ar avea o lungime de 132,5 km, din care 15,2 km la profil de autostradă cu trei benzi pe sens, 42,95 km la profil de autostradă cu două benzi pe sens și 74,35 km la profil de drum expres.

Varianta a doua, mai scurtă decât prima, având o lungime de 129,36 km, are inconvenientul că este cea mai depărtată de Arad. Prevede construirea a 17,86 km la profil de autostradă cu trei benzi pe sens, 38 km la profil de autostradă cu două benzi pe sens și 73,5 km la profil de drum expres.

Varianta 3, în lungime de 130,65 km, este cea mai apropiată de Arad, are cel mai scurt tronson de drum expres – 70,99 km, însă are inconveniente legate de străbaterea unor zone protejate și traversarea de două ori a Canalului Militar. Tronsonul de autostradă cu trei benzi pe sens ar avea o lungime de 15,2 km iar cel de două benzi pe sens – 44,46 km.

Ultima variantă este cea mai avantajoasă din punctul de vedere al lungimii traseului 127,8 km, însă nu este o una distinctă, fiind o îmbinare între prima și a doua. Prevede construirea a 15,2 km de autostradă cu trei benzi pe sens, 38 km de autostradă cu două benzi pe sens și 74,6 km de drum expres.

Sursa foto: Facebook / CNAIR

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW