Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

A cincea zi de proteste ale transportatorilor și fermierilor. Cum a relatat presa internațională despre manifestațiile din România

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 14 ianuarie 2024

Transportatorii și fermierii protestează duminică, 14 ianuarie, pentru a cincea zi consecutivă. Ei spun că sunt nemulţumiţi de creșterea accizelor la motorină, preţurile RCA, dar şi de creșterile de taxe intrate în vigoare de la 1 ianuarie.

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române, mai multe autocamioane se află în continuare staţionate în localitatea Afumaţi, pe DN 2, pe banda 1 a sensului de mers către Bucureşti, cu intenţia de a se deplasa pe timpul zilei către Capitală.

„Estimăm că şi astăzi vor continua protestele transportatorilor şi fermierilor şi se va circula cu viteză redusă în multe zone ale ţării, în special pe centurile marilor oraşe, îndeosebi pe centura Capitalei, unde traficul a fost îngreunat în ultimele zile, de când au început manifestaţiile. (…) Sfătuim şoferii să acorde multă atenţie tuturor manevrelor efectuate şi să evite zonele cu proteste, pentru că se va circula cu viteză foarte redusă, pe alocuri putând apărea chiar blocaje în trafic”, se arată într-un comunicat al Centrului Infotrafic, conform Agerpres.

Protestatarii n-au încredere în promisiunile politicienilor

Reprezentanții protestatarilor s-au întâlnit sâmbătă cu ministrul agriculturii, Florin Barbu, și cu ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, dar și cu șeful Autorității de supraveghere financiară, Alexandru Petrescu.

Dacă în cadrul întâlnirilor de la Ministerul Agriculturii și Ministerul Transporturilor s-au agreat mai multe măsuri ce urmează să fie implementate de autorități, întrevederea cu conducerea ASF nu a avut niciun rezultat.

„Din păcate, nu s-a putut ajunge la niciun numitor comun. Am cerut un pachet de măsuri concrete, cum văd dumnealor problemele noastre pentru că noi, cerinţele pe care le-am făcut, nu pot fi luate în calcul nicicum. Să sperăm că în zilele următoare vom primi un feedback din partea ASF-ului. Din punctul meu de vedere, neputinţa e la ea acasă”, a declarat Dănuţ Andruş, unul dintre reprezentanții protestatarilor, la finalul discuţiilor de la ASF.

Protestele au ajuns în presa internațională

Manifestația a fost relatată inclusiv în mai multe publicații străine. Agenția de presă Reuters a relatat despre încercarea protestatarilor de a bloca o trecere a frontierei cu Ucraina, informație preluată apoi și în presa de la Kiev.

„Fermierii și șoferii de camion români au continuat duminică protestele, în timp ce negocierile cu Guvernul privind tarifele la polițele de asigurare și modul de plată al subvențiilor au fost reluate. Convoaie de tractoare și camioane au început să se adune în urmă cu cinci zile pe drumurile naționale, în principal în apropierea marilor orașe românești, încetinind sau blocând traficul. Fermierii și transportatorii de mărfuri au blocat, de asemenea, pentru scurt timp, sâmbătă, o trecere a frontierei cu Ucraina în nord-estul României și au încercat să împiedice intrarea în portul Constanța de la Marea Neagră”, a scris Reuters.

În ediție de limbă franceză, publicația Euractiv a vorbit despre doleanțele transportatorilor, care și-ar dori, printre altele, adoptarea unei legi antidumping.

„Șoferii de TIR fac apel la aplicarea RO-Etransport doar pentru mărfurile care prezintă un risc fiscal ridicat, în conformitate cu prevederile Directivei Europene 2006/112. Ei solicită, de asemenea, adoptarea rapidă a unei legi antidumping pentru a combate concurența neloială în toate sectoarele economice. Discuțiile erau programate pentru joi dimineață. În timp ce protestatarii au tabărat pe șoseaua de centură a Bucureștiului peste noapte, ei au avertizat că vor avansa în oraș cu camioanele lor dacă negocierile cu guvernul eșuează”, arată Euractiv.

Protestele au fost relatate și de către canalul de televiziune paneuropean Euronews.

Camionagiii și fermierii blochează drumurile pentru a treia zi din România din cauza prețurilor ridicate la asigurări, combustibil și îngrășăminte. Ei mai susțin că multe companii de transport și ferme agricole sunt în pragul falimentului. Poliția i-a oprit la intrarea în București, deoarece protestatarii amenințau că blochează orașul, în încercarea de a presa Guvernul. Oficialii statului spun că sunt dispuși să discute cu protestatarii, dar forțele de ordine le-au interzis accesul în Capitală pentru că, spun ei, nu au autorizația de a protesta”, a relatat Euronews.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW