Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Șefii Jandarmeriei, neclintiți din funcții după protestul din 10 august. Imaginea Jandarmeriei, la cel mai scăzut nivel

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 9 august 2019 Etichete: , , , , , , , , , ,

În ciuda intervenţiei agresive a jandarmilor din Piața Victoriei de pe 10 august 2018 și a revoltei opiniei publice, șefii Jandarmeriei au rămas neclintiți din funcții. Atât violențele din timpul protestului cât și acţiunile superiorilor instituției au generat, probabil,  cea mai negativă imagine a Jandarmeriei din ultimii ani.

Şefii Jandarmeriei, cercetaţi penal

Parchetul General a anunțat, pe 3 septembrie 2018, că au fost înregistrate 770 de plângeri penale la Secţia Parchetelor Militare, venite de la protestatari gazați și agresați în Piața Victoriei.

Cătălin Sindile, Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan, şefi în Jandarmeria Română, şi Mihai Dan Chirica, secretar de stat în MAI, sunt acuzați de abuz în serviciu și de purtare abuzivă.

Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile sunt doi dintre șefii Jandarmeriei care au coordonat acţiunile de anul trecut, din august. Cu sprijinul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, au făcut rocadă și au reușit să rămână în funcții de conducere. Revocarea lor a venit abia după un an, chiar înainte de noul miting care marchează un an de la violențele jandarmilor. Chiar și așa, Cucoș și Sindilă au încă funcții de conducere în cadrul instituției.

Cucoș, fost șef al Jandarmeriei Române, actual inspector şef al Jandarmeriei București

Sebastian Cucoș era, anul trecut, șeful Jandarmeriei Române și a coordonat acțiunile jandarmilor din Piața Victoriei, de pe 10 august. El a deținut această funcție timp de un an.

Sebastian Cucoş a fost numit de două ori interimar în această funcție, practic al treilea mandat de interimar fiind imposibil.

A ajuns la conducerea instituției, în 2017, după ce a fost împuternicit de ministrul de Interne, Carmen Dan, ca urmare a pensionării generalului de brigadă, Marin Andreiana.

Carmen Dan a cerut, la Cotroceni, prelungirea mandatului lui Cucoș, însă Administrația prezidențială a anunțat la acel moment că CSAT va lua o decizie după ce ancheta privind violențele din Piața Victoriei se va încheia. Ulterior, pe 23 august 2018, el a devenit prim adjunct al Jandarmeriei Române.

Acum Cucoș este șef al Jandarmeriei Capitalei, însă nu va coordona jandarmii la mitingul de anul acesta, fiind în concediu. El îi ia locul lui Laurențiu Cazan, unul dintre cei care au coordonat acțiunea jandarmilor din timpul protestului de anul trecut.

Cucoș este pus sub învinuire în dosarul 10 august, pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Cătălin Sindile, al doilea om din Jandarmeria Română

Cătălin Ionuţ Sindile a fost împuternicit în funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pe 15 august 2018. Înaintea sa, la conducerea Jandarmeriei se afla Sebastian Cucoş.

Mihai Fifor a luat recent decizia de a-l schimba din funcţie pe şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Ionuţ Sindile, dar cu toate astea, el rămâne la conducere, fiind al doilea om din cadrul instituției.

Sindile este acum prim-adjunct al inspectorului general şi șef al Statului Major al Jandarmeriei Române, adică a doua funcție ca putere în Jandarmeria Română. Sindile a mai ocupat această funcție și anul trecut, chiar în timpul protestelor violente din Piața Victoriei.

În locul lui Sindile, şef al Jandarmeriei Române a fost numit, recent, generalul de brigadă Constantin Florea, fost șef al Inspectoratului de Jandarmi Dolj.

Sindile este născut în județul Teleorman, locul unde își au originile și Liviu Dragnea, Carmen Dan și Viorica Dăncilă. Este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

Laurențiu Cazan, înlocuit de Cucoș la cârma DGJMB

Laurențiu Cazan este unul dintre cei care au coordonat acțiunile jandarmilor, de anul trecut, din Piața Victoriei. După violențe, maiorul Laurenţiu Cazan a fost împuternicit în funcţia de director general al Jandarmeriei Bucureşti, pentru o perioadă de 6 luni.

Laurențiu Cazan a plecat recent de la conducerea Jandarmeriei București, după ce acestuia i-a încetat mandatul, luându-i locul Sebastian Cucoș, fost șef al Jandarmeriei Române. Pentru moment, Cazan nu are nici o funcție de conducere în DGJMB.

Laurențiu Cazan este urmărit penal, în dosarul 10 august, pentru abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participație improprie la fals intelectual și participație improprie la uz de fals. La ieșirea din Parchet, Cazan a precizat că își asumă toată acțiunea din Piața Vicoriei, „pentru că a fost bazată pe lege”.

Cătălin Paraschiv, conduce încă Brigada Specială care a acționat pe 10 august

Cătălin-Răzvan Paraschiv încă este comandantul Brigăzii Speciale de Intervenție ”Vlad Țepeș” din cadrul Jandarmeriei Române, unitate ce a participat, anul trecut, la protestul din 10 august. În dosarul procurorilor militari, Cătălin Paraschiv a fost audiat doar ca martor.

Schimbări la MAI înainte de 10 august

Îninate de protest, ministrul interimar al Internelor, Mihai Fifor, a anunţat mai multe schimbări la nivelul ministerului.

Secretarul de stat în MAI Gheorghe Nucu a fost demis printr-o decizie a premierului publicată în Monitorul Oficial. În locul lui a fost numit Dumitru Daniel Chirilă. De asemenea, Bogdan-Mihai Ivănescu a fost înlocuit de Pandelea Pelmuș în funcția de secretar general al ministerului. De asemenea, Marius Ghincea a fost numit, recent, prefect al Capitalei.

sursa foto: INQUAM Photos/Alberto Grosescu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW