Stirile zilei

Fenomenul migrației, îngrijorător. Ce măsuri ia statul vs. care sunt soluțiile

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, a anunțat astăzi că peste 9.700.000 de români trăiesc în străinătate. 5.600.000 de români sunt în diaspora, ministrul apreciind că cei mai mulți dintre ei au plecat odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Ministrul Intotero a recunoscut că, în prezent, autoritățile nu știu exact numărul românilor care trăiesc în România. Ea este de părere că un recensământ ar putea să rezolve această problemă. 

5.600.000 de români au plecat din țară în ultimii zece ani nemulțumiți de salariile mici, de condițiile de viață, dar și de corupția din instituțiile publice, a afirmat ministrul Intotero. Potrivit sociologilor, numărul mare de români care trăiesc, muncesc și plătesc taxe în alte țări, a creat numeroase dezechilibre în țară. 

„Ministerul a estimat niște date, dar cifrele nu au cum să fie fundamentate pe ceva serios. Recensământul se va organiza pe 2021. Atunci vom ști exact. Acum nu au pe ce să fundamenteze acele cifre”, a declarat sociologul Ciprian Necula, pentru mainnews.ro.

Fenomenul migrației are efecte dezastruoase

Fenomenul migrației îi îngrijorează pe specialiști. Sociologii spun că efectele acestuia pe termen lung sunt dezastruoase și că situația actuală este comparabilă cu cea a țărilor aflate într-o situație de criză, ca de exemplu războiul.

„Nu contează cifra exactă, contează că este un fenomen foarte grav. Aproape 20% din populație este plecată din România, ceea ce e îngrozitor. Situația este comparabilă cu cea a statelor aflate în situație de criză, gen războaie. La noi incompetența generează o situație comparabilă cu războiul”, spune sociologul.

Cât timp situația economică din România și condițiile de muncă și de trai nu se vor schimba, specialiștii nu cred că românii din diaspora se vor întoarce acasă.

„Efectele pe termen lung sunt dezastruoase. Scăderea demografică are un efect dur mai ales asupra forței de muncă. Motivul principal al migrației românilor este economia. Românii pleacă ca să fie respectați și să câștige mai bine.

Nu cred că există șanse ca românii să fie convinși de către autorități să se întoarcă acasă. Singura variantă este creșterea situației economice, dar este un lucru puțin probabil. Salariile nu sunt suficiente. Degeaba salariile sunt ca în Uniunea Europeană, dacă condițiile sunt românești.

Soluția este o schimbare radicală la nivelul României, din toate punctele de vedere, o apropiere mai mare de standardele europene. România este înnapoiată față de multe alte țări. Leadership-ul este o mare problemă.

Un nou recensământ

În prezent, se află în dezbatere publică un proiect de lege prin care urmează ca, în 2021, să se organizeze un nou recensământ. Spre deosebire de recensământul din 2011, de această dată, formularele vor fi completate online, urmând ca cei care nu au făcut acest lucru să fie recenzaţi după modelul clasic, prin interviuri faţă în faţă. Politologul Cristian Pârvulescu susține și el ideea unui recensământ online. 

“Am fost în comisia de refacere a datelor pe București și pot spune că problema cea mai mare a fost lipsa de răspunsuri, a absenței oamenilor de la recensământ. Nu cred că este o soluție să trimitem oamenii pe teren degeaba, pentru că este și foarte costisitor. E necesar să ne adaptăm și să ne raportăm la momentul actual, să folosim smartphone-uri și așa mai departe. Eventual, în zona rurală, mai putem trimite oameni pe teren”, a declarat Cristian Pârvulescu pentru mainnews.ro.

Conform proiectului de lege, „persoanele salariate care se auto-recenzează prin intermediul Internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode”. Recensământul este obligatoriu pentru „persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România” şi pentru „persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni”.

Refuzul de a participa la recensământ se sancţionează cu amendă contravenţională. Programele informatice pentru autorecenzarea online vor fi realizate de Institutul Naţional de Statistică şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Articole Recomandate

Back to top button