Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Liderii coaliției vor discuta despre plafonarea prețurilor la produsele de bază / Ciolacu dă exemplul Ungariei

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 1 februarie 2022

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a reiterat marți, 1 februarie, că social-democrații își doresc plafonarea prețului la alimentele de bază. Această propunere va fi discutată în ședința coaliției din această după-amiază, prevăzută să aibă loc la ora 18:00.

Întrebat dacă va fi redus TVA-ul pentru alimentele de bază, Ciolacu a spus că această măsura nu va avea impactul dorit, astfel că PSD va propune plafonarea prețului la produsele de bază.

„Astăzi o să avem discuția asta. Am mai avut discuția și reducerea de TVA nu va avea impactul pe care ni-l dorim cu toți. Poate o plafonare a prețurilor la produsele de bază într-o limită, pentru că nu poți să faci fără limită, că altfel declanșăm cu totul altceva… dar nu am avut această discuție în coaliție și astăzi o să o avem (…)

La nivel european, România, noi am făcut o reducere la alimente. Deci, alimentele oricum au o reducere consistentă la TVA”, a declarat Ciolacu marți.

Rugat să ofere câteva exemple, președintele Camerei Deputaților a răspuns: „produsele de bază, făină, zahăr, lapte”.

El a precizat că Ungaria are o astfel de lege implementată. Întrebat dacă produsele vor fi raționalizate, în cazul în care vor fi plafonate, Ciolacu a evocat, din nou, exemplul Ungariei:

„Așa s-a făcut în Ungaria, este și normal. Nu poți să cumperi cu camionul și pe urmă facem și export de produse totuși plafonate”.

El a menționat că pe agenda social-democraților se află și acest subiect pentru ședința coaliției din această după-amiază. Totodată, Ciolacu a spus că „avem și ceva schițat”, întrebat dacă au ceva concret, precum un proiect de lege.

„O să luăm o decizie cât mai repede. Nu este raţionalizare, vorbim despre o plafonare a preţurilor de bază. Eu nu sunt specialist, nu stiu câtă făină o familie consumă, am văzut în Ungaria că sunt date, dar se fac studii. Lucrurile acestea vin din cifre, nu de la oamenii politici. Să vă spun eu câte ouă ai voie să cumperi?”, a mai adăugat liderul PSD.

Plafonarea prețurilor la alimente a fost adoptată de curând de Guvernul Ungariei care, prețul mai multor alimente de bază fiind plafonat: zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, pulpă de porc, piept de pui și lapte de vacă cu 2.8% grăsime.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW