Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Prima reuniune a Comitetului Interministerial pentru energie / Discuţiile s-au axat pe măsurile de la 1 aprilie

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 31 ianuarie 2022

Prima reuniune a Comitetului Interministerial în domeniul energiei a avut loc luni, 31 ianuarie, la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă, anunță un comunicat de presă al Executivului. Obiectivul este identificarea soluțiilor pentru limitarea efectelor creșterii prețurilor la energie pe termen scurt, mediu și lung, dar și monitorizarea măsurilor implementate până în acest moment de Guvern și a efectelor acestora.

Reprezentanții Ministerului Energiei au prezentat situația facturilor la energie și gaze naturale în raport cu aplicarea schemei de compensare și plafonare stabilită de Guvern.

„Este important să avem o abordare integrată, la nivel guvernamental, privind gestionarea crizei energetice, care să asigure atât o bună cunoaștere a problemelor cu care se confruntă consumatorii casnici și economia, cât și a soluțiilor de răspuns. Obiectivul Guvernului este de a atenua cât mai mult din efectele creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru a proteja cetățenii, a menține locurile de muncă și a susține sectoarele economice”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, citat în comunicat.

Noi măsuri de la 1 aprilie

Conform sursei citate, discuțiile s-au concentrat asupra pachetului de măsuri care urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie 2022, pe lângă cele deja în vigoare.

„În acest sens s-au discutat posibilitățile de îmbunătățire a acestor măsuri, pentru a păstra un echilibru pe piața energetică și a proteja consumatorii casnici, IMM-urile, cât și marii consumatori industriali. Pentru a veni în sprijinul marilor consumatori de energie, în decembrie anul trecut, au fost alocate 130 milioane de euro pentru susținerea acestora.

Ministerul Energiei are consultări, în prezent cu reprezentanții Comisiei Europene, în scopul continuării acestei forme de sprijin, în condițiile în care prin această modalitate de ajutor financiar au fost susținute 15 ramuri din industria României care au angajate direct și pe orizontala economiei peste 100.000 de persoane”, arată sursa citată.

Executivul a mai punctat că participanții la discuții vor trimite cât mai repede punctele lor de vedere și propriile soluții pentru a gestiona măsurile.

La întâlnire au mai participat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, reprezentanți ai ministerelor Energiei, Economiei, Cancelariei Prim-Ministrului, Agenției Națională pentru Resurse Minerale.

Au participat reprezentanți ai Consiliului Concurenței, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societății Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM“ – S.A., Bursei Române de Mărfuri – S.A., precum și reprezentanți ai producătorilor, transportatorilor și ai furnizorilor de energie, ai confederațiilor patronale și sindicale, ai structurilor asociative și ai consumatorilor de energie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW