Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


OCDE: Reforma sistemului de pensii este crucială / Organizația recomandă eliminarea pensiilor speciale

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 28 ianuarie 2022

Reforma sistemului de pensii din România este crucială pentru economia țării, iar pensiile acordate unor categorii speciale de persoane din sistemul public ar trebui eliminate, pentru a asigura un tratament echitabil între pensionari, arată Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), într-o amplă analiză pe tema situației economice din țară.

Raportul, dat publicității vineri, în contextul începerii negocierilor de aderare a României la această organizație, amintește că autoritățile și-au asumat reforma sistemului de pensii în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Experții OCDE arată că, fără o reformă în acest sens, datoria publică a României s-ar putea dubla până în anul 2040, dacă Guvernul nu va interveni pentru a ține în frâu costurile generate de îmbătrânirea populației.

În anul 2019, de exemplu, raportul dintre numărul pensionarilor și cel al angajaților era de 60%, iar, până în anul 2060, acesta ar putea să crească până la 95,5%.

Viitoarele creșteri de pensii ar trebui să se alinieze cu principiile economice. Ar trebui instituită o formulă clară de calcul, plus un sistem care să încurajeze contribuția la buget pe o perioadă lungă de timp și un mecanism care să nu permită modificările ad-hoc, iar măsurile prezente în PNRR merg în această direcție”, arată raportul OCDE.

Organizația recomandă eliminarea pensiilor speciale, care acoperă 3% din totalul pensiilor, pentru a asigura un tratament echitabil și transparent între pensionari. Totodată, autorităților le este recomandat să „reconsidere” posibilitatea pensionării anticipate.

OCDE mai arată că vârsta minimă pentru pensionare ar trebui să fie de 65 de ani și în cazul femeilor, nu doar al bărbaților, iar prevederea potrivit căreia, pentru a primi pensie, este necesară o contribuție de cel puțin 15 ani, ar putea fi eliminată întru totul.

Analizele OCDE în ceea ce privește sistemul de Educație din România și lupta anti-corupție pot fi accesate aici, respectiv aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW