Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Rafila explică de ce va crește numărul cazurilor noi de coronavirus în următoarea perioadă

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 19 ianuarie 2022

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat miercuri, 19 ianuarie, la începutul ședinței de guvern, de ce a crescut numărul de cazuri noi de COVID-19 în ultimele zile, dar și de ce va crește în următoarea perioadă.

„Situația este următoarea, apropo de diversele acte normative pe care le-am elaborat, fie la nivelul Guvernului, fie la Ministerul Sănătății, care au permis schimbarea strategiei controlului pandemiei (…) nu așteptăm pasiv ca oamenii să se îmbolnăvească și să se interneze în spitale, ci am adoptat strategia de facilitare a testării aproape de domiciliul populației. Pe de o parte, organizarea centrelor de evaluare a pacienților.

În momentul de față, peste 3.200 de cabinete de medici de familie au semnat contractele cu Casele Județele de Asigurări de Sănătate și au inceput să testeze. Ați remarcat că ieri probabil a fost cel mai mare număr de teste de la începutul acestei pandemii. Am ajuns la 90.000 de teste într-o zi. Estimez că această creștere a testării va continua, până la sfârșitul săptămânii viitoare vom ajunge cred la peste 100.000 de teste efectuate și implicit crește și numărul de persoane detectate”, a declarat ministrul, la debutul ședinței Executivului de miercuri, 19 ianuarie.

El a explicat și de ce va crește numărul infecțiilor noi în perioada următoare.

„Numărul cazurilor noi de COVID-19 va crește din 2 motive. În primul rând, pentru că vorbim de o tulpină mai transmisibilă și se observă acest lucru în toate țările unde a ajuns tulpina Omicron. Cifrele sunt mult mai mari față de valurile anterioare, lucru valabil pentru toate țările.

Al doilea motiv pentru care va crește numărul persoanelor detectate pozitiv va fi generat de strategia capacității de testare, când oricine are o suspiciune că este infectat să se poată testa”, a detaliat Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul Sănătății a vorbit și despre situația centrelor de evaluare a persoanelor pozitive cu COVID-19.

„Din al doilea element, centrele de evaluare a pacienților, au acces exclusiv pentru persoanele cu test pozitiv, la nivel național au fost deja semante contractele cu 123 centre de către Casele Județele de Asigurări de Sănătate. Mai avem circa 100, 100 și ceva de centre care trebuie operaționalizate, pentru că asta este procedura legală. Ele trebuie avizate de Direcțiile de Sănătate Publică și, ulterior, încheiatee contracte cu CJAS, dar marea majoritate a acestor centre, 230 sunt în total, vor fi operaționale până la sfârștiul săptămânii”, a completat el.

Rafila a vorbit și despre evoluția pandemiei de COVID-19 și a dezmințit informațiile privind internările minorilor în spitale.

„Din punctul de vedere al pandemiei, proporția de cazuri internate într-o zi anume este în continuare redusă, 2-3% creștere zilnică, care fără probleme poate fi preluată de sistemul de sănătate. Am văzut în spațiul public diverse afirmații față de creșterea geometrică a numărului de copii internați, sunt informații neadevărate.

I-am pus la dispoziție dlui ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, cifrele care arată tendința. Ieri erau 11 copii internați la ATI, cu 10 mai puțin ca în ziua precedentă, reprezentând circa 2% din totalul copiilor internați. Iar numărul de copii afectați și care erau internați în spital era de 338. În mod evident, ne preocupă funcționarea sistemului de sănătate”, a punctat Rafila.

În fine, ministrul a mai arătat că abordarea privind facilitarea testării va duce la controlul pandemiei, „pentru că un caz depistat și izolat automat nu va mai transmite boala”.

„Pe de altă parte, o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze așa cum trebuie de asistență de sănătate din timp și nu ajunge în stadiu greu controlabil care a dus la mortalitatea foarte mare anterior. Acum, față de situația similară din luna octombrie, când era același număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 – 10 ori mai mică”, a conchis ministrul.

Miercuri, 19 ianuarie, autoritățile au anunțat 16.610 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, iar marți, 18 ianuarie, 16.760 de infectări.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW