Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Prima reacție a președintelui Iohannis despre acuzațiile de plagiat aduse premierului Ciucă: Este corectă decizia de a solicita analizarea tezei de către Comisia de Etică a UNAp

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 18 ianuarie 2022

Președintele Klaus Iohannis i-a luat apărarea prim-ministrului Nicolae Ciucă, cu privire la acuzațiile de plagiat, aduse de jurnalista Emilia Șercan, într-o anchetă publicată marți, 18 ianuarie, de publicația PressOne. 

Conform unui răspuns al Administrației Prezidențiale transmis pentru Mainnews.ro, în opinia șefului statului decizia lui Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei de doctorat de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare a fost una „corectă și necesară”.

„Președintele Klaus Iohannis își menține poziția reiterată în nenumărate declarații publice privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice. Președintele României consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public fiind binevenit. Până la o decizie finală a instituțiilor abilitate, Președintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”, se arată în răspunsul Administrației Prezidențiale la solicitarea Mainnews.ro.

Opinia lui Iohannis din 2014 despre plagiat

Cu totul altă opinia avea însă Klaus Iohannis în anul 2014 despre plagiat. În timpul dezbaterii avută cu Victor Ponta, înainte de turul al doilea, Iohannis a susținut că orice politician prins că a plagiat ar trebui să se retragă.

„Dacă cineva care își scrie lucrarea de doctorat plagiază, mi se pare o problema mult mai mare. Oriunde în lume un politician care e prins că a plagiat e obligat sa se retragă din politica. La noi unul dintre aceștia dorește sa fie președintele României”, a afirmat Klaus Iohannis, în timpul dezbaterii difuzată pe B1 TV, citat de HotNews.ro.

Ciucă a cerut UNAp să-i analizeze teza

Ca urmare a anchetei realizate de jurnalista Emilia Șercan, potrivit căreia teza sa de doctorat este plagiată, prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat analizarea lucrării de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare.

Numai că, UNAp se află în subordinea directă a Ministerului Apărării, iar rectorul instituției este generalul Dorin Pleșcan, fost șef de cabinet al lui Ciucă, în perioada în care acesta ocupa funcția de șef al Statului Major General.

Nicolae Ciucă, acuzat că a plagiat

Teza pe baza căreia prim-ministrul Nicolae Ciucă, general în rezervă al Armatei Române, și-a obținut titlu de doctor în Științe militare este plagiată, cel puțin asta relevă o anchetă publicată marți, 18 ianuarie, de jurnalista Emilia Șercan în publicația PressOne. Potrivit PressOne, teza lui Nicolae Ciucă include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, conform sursei citate.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW