Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


OMS avertizează că tulpina Omicron rămâne periculoasă, în special pentru nevaccinaţi

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2022

Varianta Omicron a COVID-19 rămâne periculoasă, mai ales pentru cei care nu s-au vaccinat împotriva bolii, a transmis miercuri, 12 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS). OMS a mai precizat că numărul crescut de cazuri de COVID-19 din ultimele zile este determinat de această tulpină, care se răspândește mult mai rapid decât varianta Delta.

că creșterea globală uriașă a cazurilor a fost determinată de Omicron, dar a insistat că nu ar trebui să se predea variantei de îngrijorare.

„Omicron provoacă forme ale bolii mai puțin severe comparativ cu varianta Delta, dar rămâne un virus periculos, în special pentru cei care nu sunt vaccinați. Nu putem lăsa virusul să circule nestingherit sau să cedăm în fața lui, mai ales când atât de mulți oameni însă nu s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2.

În Africa, peste 85% din populație nu a primit încă prima doză de ser. Nu putem trece de faza acută a pandemiei decât dacă punem capăt acestui decalaj”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă de miercuri.

Șeful OMS dorea ca fiecare țară să aibă 10% din populație vaccinată până la sfârșitul lui septembrie 2021, 40% până la sfârșitul lunii decembrie și 70% până la jumătatea lui 2022.

Însă 90 de țări încă nu au atins pragul de 40% din populație vaccinată, dintre care 36 sunt încă sub pragul de 10%, conform specialistului.

El a adăugat că marea majoritate a persoanelor care sunt internate în spital nu sunt vaccinate împotriva COVID-19. Deși vaccinurile rămân foarte eficiente în prevenirea decesului și a formelor severe de COVID-19, ele nu previn pe deplin transmiterea virusului.

„Mai multă transmitere înseamnă mai multe spitalizări, mai multe decese, mai multe persoane care nu se duc la muncă – inclusiv profesori și lucrători din domeniul sănătății –, dar și un risc mai mare de apariție a unei alte variante care este și mai transmisibilă și mai fatală decât Omicron”.

Tedros a arătat că, la nivel mondial, numărul deceselor asociate COVID-19 s-a stabilizat la aproximativ 50.000 pe săptămână.

„A învăța să trăim cu acest virus nu înseamnă că putem sau ar trebui să acceptăm acest număr ridicat de decese”, a conchis el.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW