Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ioana Mihăilă îl acuză pe Alexandru Rafila că tergiversează implementarea PNRR în Sănătate

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 29 decembrie 2021

Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății în Guvernul condus de Florin Cîțu, îl acuză pe Alexandru Rafila că îi cere premierului Nicolae Ciucă să facă controale legate de modul în care a fost întocmit Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în domeniul Sănătății, în loc să recupereze întârzierile majore.

Mihăilă susține că, pe 7 decembrie, Dan Vîlceanu, ministrul Fondurilor Europene, a transmis la Ministerul Sănătății o scrisoare în care erau enumerate întârzierile constatate în implementarea PNRR.

Nu era elaborat cadrul legal pentru Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate; – nu existau criterii de prioritizare a investițiilor în centrele comunitare; – nu era constituită echipa de coordonare și implementare a reformelor și investițiilor în cadrul ministerului”, sunt întârzierile menționate în postarea Ioanei Mihăilă.

Astfel, fostul ministru USR îl acuză pe actualul ministru al Sănătății că, în loc să rezolve întârzierile prin adoptarea unor acte normative, Rafila i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să verifice cum a fost elaborat PNRR în Sănătate.

Componenta Sănătate din PNRR a fost prima închisă cu Comisia Europeană, a fost apreciată de experții internaționali și de reprezentanții pacienților – acum trebuie să punem presiune pe guvern să livreze. Pentru că cel mai ușor pentru PSD este să uite de sistemul sanitar, de pacienți, de eficiență administrativă și să încerce să se acopere pentru ceea ce știe că nu e în stare să facă: reformă”, a adăugat Ioana Mihăilă.

Mihăilă susține că, pentru a primi banii prin PNRR, România trebuie să facă o serie de reforme recomandate de Comisia Europeană.

Finanțarea sănătății trebuie reprioritizată pentru ambulator și spre prevenție și exact asta se va întâmpla prin reformele din sănătate cuprinse în PNRR, mai ales printr-un nou contract cadru. România trebuie să se debaraseze de vechile obiceiuri: cheltuirea banilor publici din Sănătate fără a da socoteală”, a precizat fostul ministru.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW