Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

INTERVIU Sfaturi pentru o alimentație corectă de sărbători / Nutriționist: Moderație și echilibru!

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 24 decembrie 2021

Am intrat, oficial, în perioada sărbătorilor de iarnă, când românii organizează mese bogate cu bucate tradiționale, multe preparate din carne de porc și nu numai. De altfel, nici cozonacii, nici vinul și nici prăjiturile nu lipsesc de pe masa românilor în această perioadă din an, astfel că Main News a stat de vorbă cu Cătălina-Iulia Bejan, consultant în nutriție, acreditat de Asociația pentru Nutriție din Marea Britanie (AfN), despre obiceiurile culinare ale românilor la masa tradițională de Crăciun, care deseori se pot transforma în excese.

Cuvintele cheie sunt echilibru și moderație în alimentație, după cum ne-a explicat nutriționista.

Cea mai frecventă greșeală în această perioadă din an este consumarea alimentelor în cantități mai mari decât are corpul nostru nevoie și, în plus, lipsa legumelor din meniu. Astfel de comportamente excesive pot provoca indigestie, așa că am aflat și cum putem preveni acest lucru.

Cătălina-Iulia Bejan a dat cititorilor Main News și câteva sfaturi de urmat în această perioadă din an când suntem tentați să consumăm în exces. Dacă aveți nevoie de inspirație pentru rețete sănătoase și gustoase, aruncați un ochi pe contul de Instagram al nutriționistei.

Redăm integral interviul acordat de Cătălina-Iulia Bejan Main News:

Cum ar trebui să mâncăm în perioada sărbătorilor, astfel încât să nu ne dăm organismul peste cap?

Orice masă, din orice zi a anului, nu doar cea de Crăciun, ar trebui să fie bine echilibrată. Asta înseamnă ca:

  • jumătate din farfurie să fie plină cu legume – crude, la grill, la cuptor, murături – acestea conținând probiotice naturale;
  • un sfert să conțină carbohidrați – cartofi, pâine integrală, paste și orez din făină integrală, cereale integrale;
  • celălalt sfert să conțină proteină de o bună calitate – carne slabă de pui sau de curcan, ficăței de pui, carne de vită sau de porc cu un procentaj mai scăzut de grăsime și, de preferat, să provină din surse cât mai naturale.

Cum în perioada sărbătorilor de iarnă, preparatele românești conțin cu precădere carne de porc, putem alege o carne cu un conținut mai scăzut de grăsime și o gătire cu mai puțin ulei, la aburi sau la grill.

Ar trebui evitate anumite alimente tradiționale? Dacă da, de ce?

Eu consider că niciun aliment nu ar trebui evitat, dacă nu există probleme de sănătate și nu există deja o recomandare în acest sens din partea medicului specialist. Putem consuma liniștiți orice ne place, însă cu moderație și echilibru!

Care este greșeala cea mai frecventă pe care o facem în această perioadă în ce privește alimentația?

Probabil că cel mai des întâlnit comportament în perioada Crăcinului este consumarea alimentelor în cantități mai mari decât are corpul nostru nevoie. În același timp, nu cred că se consumă suficiente legume la masă, iar acestea conțin, pe lângă vitamine și minerale, și fibre care ajută digestia și previne constipația.

Dar privind băuturile alcoolice?

În ceea ce privește alcoolul, pe lângă faptul că în această perioadă – precum mâncarea – este consumat în exces, un alt comportament des întâlnit este cel în care nu obișnuim să bem suficientă apă. Alcoolul deshidratează, așadar este recomandat ca înainte, în timpul, dar și după ce am consumat băuturi alcoolice, să bem cât mai mult apă.

Cum putem preveni indigestia după masa de Crăciun?

Putem începe să prevenim indigestia începând chiar cu masa de Crăciun (de preferat la fiecare masă din orice zi a anului) prin câțiva pași simpli:

  • Consumă mese echilibrate bogate în fructe și legume proaspete, dar și cereale integrale;
  • Mănâncă încet și stând așezat la masă, nu din picioare sau pe fugă;
  • Mestecă bine mâncarea, de cel puțin 20 de ori; în felul acesta dai suficient timp creierului să primească semnalul senzației de sațiatate oferită de hormonii digestivi secretați de tractul gastrointestinal;
  • Ascultă-ți corpul și oprește-te din mâncat atunci când ești satisfăcut, nu plin;
  • Consumă papaya și ananas ca gustare între mese, dacă simți nevoia de ceva dulce. Papaya conține o enzimă numită papaină, iar ananasul conține o enzimă numită bromelaina – ambele facilitează digestia;
  • Evită pe cât se poate consumul de fast-food, produse de patiserie, băuturi carbogazoase, snacksuri din comerț, cafea;
  • Fă mișcare – ajută la strânsul mesei, la spălat vasele, ieși la o plimbare. Aceste lucruri ajută la stimularea procesului prin care alimentele ajung în tractul gastrointestinal;
  • Bea suficientă apă pe parcursul zilei și limitează consumul de alcool;
  • Bucură-te de sărbători alături de cei dragi – studiile arată că bucuria de a lua masa cu cei dragi ajută corpul să digere mai bine alimentele.

Însă, dacă totuși ai consumat puțin mai multe alimente decât ți-ai fi dorit și te simți puțin balonat, îți poți ajuta digestia cu tablete de cărbune activ – acestea ajută la absorbția gazului și a toxinelor; ceaiuri din plante precum ceai de mușețel, cicoare, ceai verde, ceai de fenicul, dar și ceai de urzică și păpădie.

Câteva sfaturi pentru cititori, pentru perioada sărbătorilor de iarnă?

  • Fii activ împreună cu familia și prietenii, ieșiți la plimbări. Activitățile sedentare, precum statul pe canapea și uitatul la televizor, pot duce la gustări nedorite între mese, fiind tentați să ciugulim prăjituri sau dulciuri;
  • Închide sau pune deoparte orice dispozitiv care îți poate distrage atenția de la masă, precum televizorul, telefonul, tabletă ș.a.m.d., întrucât acestea sunt un declanșator imens pentru supraalimentarea inconștientă;
  • Controlează dimensiunea porțiilor ghidându-te după dimensiunea mâinilor – dimensiunea porției de legume să fie cât două mâini strânse împreună, dimensiunea proteinei cât palma, iar porția de carbohidrați cât un pumn;
  • Dormi suficient, 7-8 ore pe noapte. Somnul insuficient crește foamea și apetitul, ducând la un consum ridicat de alimente bogate în calorii; în plus, scade sentimentul de satisfacție alimentară după masă;
  • Controlează nivelul de stres prin exerciții fizice, meditație, yoga sau exerciții de respirație. Nivelul ridicat de cortizol, hormonul care este eliberat ca răspuns la stres, poate provoca pofte de mâncare și consum mai ridicat de alimente bogate în calorii;
  • Limitați consumul de alcool. Pe lângă faptul că alcoolul este cel mai bogat în calorii, acesta crește și apetitul.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW