Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


MAI prezintă cronologia protestului neautorizat de la Parlament / Prima reacție a ministrului Lucian Bode

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 21 decembrie 2021

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a prezentat marți, 21 decembrie, cronologia protestului neautorizat care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului, promovat intens de AUR. MAI menționează că manifestarea a „fost asumată de un grup parlamentar” și a explicat cum au intrat în curtea clădirii mai mulți manifestanți – s-a rupt încuietoarea uneia dintre porțile de la Senat. 

Urmărește LIVE cele mai importante momente de la manifestația de astăzi AICI.

„Pentru început se impune mențiunea că adunarea publică nu a fost autorizată. Potrivit informațiilor publice, această manifestare a fost asumată de un anumit grup parlamentar și de mai multe organizații civice.

În cronologia lor, evenimentele s-au derulat astfel:

 În jurul orelor 7:30 în zona Pieței Constituției s-a adunat un grup de persoane, care ulterior s-a deplasat către poarta de acces din zona Parcului Izvor.

 În paralel, la intervale de timp diferite, persoane cu drept de acces, au introdus în curtea Palatul Parlamentului, prin intermediul unor autovehiculele aproximativ 30 protestatari. Acești protestatari s-au adăugat altor circa 20 persoane ce fac parte din personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului.

 În intervalul 08:00 – 10:45, aproximativ 1.200 de persoane s-au concentrat la poarta de acces către Camera Deputaților, fără a pătrunde în curtea Palatului Parlamentului, fiind opriți de forțele de ordine.

 Ulterior, în jurul orelor 11:15, o parte din aceștia, însoțiți de anumiți parlamentari, s-au deplasat spre intrarea de la Senat. Aici au forțat porțile de acces, context în care una dintre porți a cedat (s-a rupt încuietoarea).

 Astfel, în curtea Palatului Parlamentului au pătruns în jur de 200-300 de persoane, restul persoanelor fiind blocate în exteriorul gardului împrejmuitor de către forțele de ordine.

 Persoanele care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului au fost blocate pe scări și la ușile de acces în clădire. Ulterior aceștia au fost conduși în zona exterioară curții imobilului. În prezent, în zona scărilor au mai rămas aproximativ 15 persoane”, a transmis MAI.

2.000 de protestatari

Ministerul condus de Lucian Bode a mai punctat că organele de ordine publică au făcut apel la calm și la respectarea prevederilor legale, nefiind folosită forța și nefiind reclamate violențe fizice. În total, au fost 2.000 de manifestanți prezenți, conform MAI.

„La manifestarea publică au fost prezente, în toată perioada, aproximativ 2.000 persoane. Pe toată timpul manifestării publice, dispozitivul de ordine a fost adaptat în funcție de numărul participanților și dinamica evenimentelor.

În continuare, organele de poliție și jandarmerie acționează pentru încheierea manifestării fără alte incidente. În paralel, se desfășoară activități pentru identificarea persoanelor care sunt responsabile de încălcarea prevederilor legale. Facem un apel și solicită tuturor participanților să coopereze cu jandarmii și să respecte îndrumările acestora”.

Prima reacție a ministrului Bode

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut o primă reacție după protestul de astăzi de la Parlament. El a ținut să precizeze că manifestația s-a încheiat fără violențe.

„Este regretabil ca la 32 de ani de la Revoluție, când eroii Revoluției au murit pentru libertatea noastră, libertatea de exprimare, să vedem astfel de manifestări care nu au nicio legîtură cu libera exprimare și jocul democratic. Cronologic, ați văzut ce s-a întâmplat. A existat un moment în jurul orei 7.30, când personal cu drept de acces în Parlament, parlamentari și anagajați ai unui grup parlamentar, au introdus protestatari în curtea Parlamentului.

Al doilea moment a fost la 11:45, moment în care în jur de 1.000 de protestatari din Parcul Izvor, care erau la intrarea în Camera deputaților, au ales să se deplaseze, chemați de parlamentari AUR, spre intrarea de la Senat, apoi au forțat intrarea de la Senat și câteva sute de protestatari au intrat în curtea Palatului Parlamentului.

Vreau să vă spun că în permanență le-am transmis forțelor de ordine să acționeze cu calmitate, să fie calmi, fermi, dar să nu utilizeze sub nicio formă forța și violența. Nu au folosit forța, nu au folosit echipamentele din dotare, protestul din incinta Palatului Parlamentului s-a finalizat fără violențe”, a declarat ministrul marți, 21 decembrie.

Bode infirmă că au fost vandalizate mașinile unor diplomați

Lucian Bode a mai precizat că au fost legitimate mai multe persoane de la protest, iar toate vor fi trase la răspundere. Totodată, el a infirmat informația potrivit căreia au fost vandalizate mașinile ambasadorilor SUA și Japoniei în România.

„Am văzut că unii protestatari s-au dedat la distrugeri, sunt câteva mașini distruse de către acești protestatari (…) Avem înregistrări și am legitimat foarte multe persoane în legătură cu posibile fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice.

Urmează ca în orele ce vin să îi identificăm să îi chemăm la audieri și să-i tragem la răspundere. Acestea sunt faptele. Fac precizarea că nicio mașină aparținând corpului diplomatic nu a fost vandalizată”, a adăugat Lucian Bode.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW