Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Clotilde Armand îl dă pe Dan Tudorache pe mâna procurorilor DNA

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 16 decembrie 2021

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat joi, 16 decembrie, că va sesiza Direcția Națională Anticorupție în legătură cu presupuse ilegalități care ar fi fost comise în perioada în care instituția era condusă de Daniel Tudorache.

Armand își bazează acuzațiile pe un raport întocmit de Curtea de Conturi, în care inspectorii au constatat un prejudiciu de 21,2 milioane lei la achiziția a 1.200 de nebulizatoare.

„Inspectorii au constatat că, în septembrie 2020, s-a dat un tun financiar de 21,2 milioane lei atunci când s-au achiziționat cele 1.200 de nebulizatoare, care, pe hârtie, trebuiau să ajungă la școli. Prețurile au fost supraevaluate de peste șapte ori, iar achiziția era complet nejustificată și s-a făcut fără aprobarea Consiliului Local. O achiziție formală făcută în procedură de “urgență”, prin negociere fără publicarea anunțului de participare. Un număr de 568 de nebulizatoare au ajuns la 24 de școli, dar nu au fost niciodată folosite, deoarece nu erau autorizate pentru a face dezinfecție cu substanțe biocide și nu aveau nici personal specializat”, a declarat Clotilde Armand.

Firma de la care Primăria Sectorului 1, prin una dintre companiile municipale aflate în subordine, a achiziționat 1.200 de nebulizatoare pentru combaterea pandemiei în școli de la DAP Team & Partners. Este aceeași firmă de la care, potrivit HotNews.ro, administrația locală a cumpărat în mai 2020, fără licitație, 200 de termoscanere la prețul de 15.000 euro per bucată, preț de cinci ori mai mare decât cel al pieței la momentul respectiv și 50.000 de tablete pentru care s-a plătit 76 milioane lei.

Dan Tudorache, acuzat de DNA într-un alt dosar

Fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache, în prezent deputat, are mari probleme cu Direcția Națională Anticorupție. Acesta a fost pus sub acuzare pentru trafic de influență.

Conform anchetatorilor În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul lui Tudorache ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor) .

În schimbul traficării influenței, apropiatul lui Tudorache ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În activitățile descrise, susțin procurorii, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită chiar de Daniel Tudorache. Acesta l-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. De altfel, procurorii bănuiesc că Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite, afirmă DNA, iar pentru ascunde originea acestora le-a trecut pe numele soției și menajerei. Cu acești bani, Daniel Tudorache și-ar fi achitat excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW