Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SURSE Pensiile speciale pentru aleșii locali vor fi amânate

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 decembrie 2021

Guvernul ar urma să proroge cu un an intrarea în vigoare a legii prin care aleșii locali primesc „pensii speciale, au declarat miercuri, 15 decembrie, surse social-democrate pentru Mainnews.ro.

La nivel declarativ, cu excepția președintelui UDMR, Kelemen Hunor, toți liderii partidelor parlamentare susțin eliminarea „pensiilor speciale”, inclusiv a celor pentru foștii primari, viceprimari, președinți de consilii județene și vicepreședinți, însă legea prin care acestea au fost adoptate, rămâne încă în picioare.

Veniturile suplimentare la pensii pentru aleșii locali au fost adoptate în anul 2019 printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, condus la acea vreme de Viorica Dăncilă. Astfel, aceștia ar fi urmat să primească o indemnizație lunară calculată înmulțind 0,4% din venitul lunar cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni. De pildă, un fost primar de comună cu un singur mandat ar urma să primească lunar aproximativ 1.000 lei, însă un fost președinte de consiliu județean cu cel puțin trei mandate la activ, ar încasa peste 7.000 lei.

Inițial, pensiile speciale ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, însă Guvernul Orban le-a amânat cu un an. La fel a procedat și Guvernul Cîțu, intrarea în vigoare fiind amânată până pe 1 ianuarie 2022. Deci, ar fi al treilea an de amânare pentru intrarea în plată a acestor venituri.

Nu este clar în ce măsură PNL și PSD își mai doresc anularea pensiilor speciale pentru aleșii locali, cert este însă că impactul bugetar ar intrării în vigoare a acestui act normativ ar costa anual bugetul de stat peste 600 milioane lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW