Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Joe Biden se consultă cu președintele Iohannis și cu alți aliați, după discuția cu Vladimir Putin

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 9 decembrie 2021

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, va avea joi, 9 decembrie, o convorbire cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, pentru a discuta despre consolidarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina, potrivit Casei Albe. Ulterior, liderul american va avea consultări prin videoconferință cu președintele Klaus Iohannis și liderii celorlalte state aliate est-europene din cadrul formatului București 9.

Joe Biden va avea o discuție cu “liderii Grupului celor nouă de la București, format din aliații din flancul estic al NATO, pentru a rezuma întâlnirea sa cu președintele Putin, a le asculta opiniile privind situația actuală de securitate și a sublinia angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică”, a anunțat Casa Albă.

Videoconferința este prevăzută să aibă loc la ora 20:45, ora României, potrivit Administrației Prezidențiale.

„Convorbire telefonică cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, în format București 9 (B9)”, se arată în agenda șefului statului. Totodată, Klaus Iohannis va participa, de la ora 15:00, ora României, la Summitul Democrației (Summit for Democracy), organizat de Joe Biden, tot în format videoconferință

Grupul celor nouă de la București include Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

Context

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au purtat o discuție marți, 7 decembrie, prin sistem videoconferință, pe tema conflictului de la granița Ucrainei cu Rusia. Apelul celor doi șefi de stat a durat 2 ore și un minut.

În ultimele săptămâni, Rusia a fost acuzată că a adunat peste 90.000 de soldați la granița cu Ucraina și că pregătește o invazie, asemănătoare celei din 2014, când Federația Rusă a anexat Crimea. În același timp, oficialii de la Kremlin au negat acuzațiile și au dat vina pe Ucraina, acuzându-i la rândul lor că au concentrat un număr mare de trupe în Donbas.

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW