Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Laura Codruța Kövesi, despre fenomenul corupției în UE: Niciun stat din Europa nu este curat

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 8 decembrie 2021

Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al Parchetului European (EPPO), susține că nicio țară din Europa nu este imună la corupție și atrage atenția că, în contextul pandemiei de coronavirus, domeniul Sănătății este predispus să cadă pradă fraudei, în cadrul unui interviu acordat publicației elvețiene Neue Zurcher Zeitung

Analizați datele care arată că UE are un excedent comercial cu ea însăși de peste 300 de miliarde EUR. Este teoretic imposibil. În cadrul UE, exporturile și importurile ar trebui să se echilibreze reciproc, dar acest lucru poate fi explicat doar prin fraudă masivă în materie de TVA. Aici, datele nu sugerează diferențe între statele membre(…)Niciun stat din Europa nu este curat. Nici măcar unul singur”, a spus Laura Codruța Kövesi, în cadrul interviului acordat publicației elvețiene.

Procurorul-șef european arată că fiecare stat membru al Uniunii Europene are propriile probleme care trebuie rezolvate.

Am văzut atacuri asupra sistemului judiciar în toate părțile continentului. Sarcina EPPO este de a contribui la protecția statului de drept. Acolo unde putem face acest lucru, consolidăm, de asemenea, încrederea oamenilor în proiectul european”, a adăugat procurorul-șef EPPO.

Kövesi atrage atenția că, în contextul pandemiei de coronavirus, domeniul Sănătății e cel mai predispus la fraudă, dar amintește și de banii proveniți din Mecanismul de Redresare și Reziliență

Riscul ca subvențiile să nu ajungă acolo unde le este locul este întotdeauna ridicat. Mai ales dacă fondurile vor fi distribuite rapid și flexibil, așa cum se întâmplă acum în pandemie. Cu toate acestea, acum putem lua măsuri mult mai eficiente împotriva utilizării abuzive a fondurilor UE decât în trecut”, a adăugat fostul șef DNA.

„Când eram șefa DNA, puneam sub acuzare peste 1.000 de persoane pe an”

Fostul șef al DNA a amintit că în perioada în care conducea parchetul anticorupție din România punea sub acuzare peste 1.000 de persoane în fiecare an.

Printre aceștia s-au numărat foști miniștri, deputați, primari(…)Concluzia mea a fost că nu poți opri corupția. Poți să anchetezi oameni, îi poți băga în pușcărie. Dar într-o țară în care corupția a prins rădăcini atât de adânci, trebuie să sapi mult mai adânc. Este o problemă de mentalitate, care este și o moștenire a dictaturii comuniste”, a spus fostul procuror-șef al parchetului anticorupție.

Totodată, Kövesi s-a referit și la perioada în care cetățenii români au ieșit în stradă împotriva modificărilor aduse Legilor Justiției, precizând că „a fost minunat” să vadă mai mult de un milion de români la proteste împotriva fenomenului corupției.

Mulți procurori și judecători din România au fost hărțuiți pentru munca depusă. Procedurile disciplinare sunt încă în curs de desfășurare împotriva mea, chiar dacă Curtea Supremă m-a exonerat de mult timp. Cu alte cuvinte, da, sunt oameni care nu mă plac și pentru ce am făcut eu în România”, a adăugat Laura Codruța Kövesi.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW