Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Întâlnire SUA-Federația Rusă, în contextul tensiunilor din Ucraina. Antony Blinken a făcut apel la diplomație și a avertizat Kremlinul cu noi sancțiuni

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 2 decembrie 2021

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, l-a avertizat pe omologul său rus, Serghei Lavrov, că Federația Rusă ar putea să fie sancționată drastic dacă invadează Ucraina, în cadrul unei întâlniri față-în-față, pe care cei doi oficiali au avut-o joi, 2 decembrie, la Stockholm, relatează Reuters.

Discuțiile dintre cei doi au durat aproximativ 30 de minute și au fost „serioase, sobre, ca o întâlnire de afaceri”, potrivit unui înalt oficial american.

Cel mai bun mod posibil pentru a evita criza este diplomația”, le-a spus Blinken reporterilor, înainte de întâlnirea cu ministrul rus de Externe.

Secretarul de stat al SUA a amintit că Federația Rusă și Ucraina ar trebui să respecte obligațiile tratatului de pace, semnat în 2014 la Minsk.

Serghei Lavrov a precizat, tot înaintea discuțiilor, că Rusia e gata să reia dialogul cu administrația din Kiev, dar a pledat și pentru un nou pact de securitate european.

Infrastructura militară a NATO se apropie de granițele Rusiei. Scenariul de coșmar, legat de o confruntare militară, se întoarce”, a precizat ministrul rus de Externe, în cadrul unui discurs susținut la Summit-ul OSCE, înainte de întâlnirea cu omologul american.

 Context

Pe fondul tensiunilor militare de la frontiera Federației Ruse cu cea a Ucrainei, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Lavrov, la o zi după ce a acuzat Kremlinul că pregătește o confruntare militară la graniță.

A fost prima întâlnire față-în-față a unor înalți oficiali americani și ruși, după cea din iunie a președinților Joe Biden și Vladimir Putin.

Nu știm dacă președintele Putin a luat decizia de a invada Ucraina. Știm, însă, că face pregătiri în acest sens”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la finalul discuțiilor purtate miercuri între oficialii NATO, la Riga.

Blinken a subliniat că există probe potrivit cărora Rusia ar planifica acțiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, ce includ eforturi pentru destabilizarea țării din interior, dar și operațiuni militare la scară mare.

În ultimele săptămâni, Rusia a fost acuzată că a adunat peste 90.000 de soldați la granița cu Ucraina și că pregătește o invazie, asemănătoare celei din 2014, când Federația Rusă a anexat Crimea. Oficialii de la Kremlin au negat acuzațiile și au dat vina pe Ucraina, acuzându-i la rândul lor că au concentrat un număr mare de trupe în Donbas, regiunea de la granița celor două țări.

Sursă foto: Facebook / Antony Blinken

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW