Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Miniștrii Rafila și Cîmpeanu arată cum se folosesc testele pe bază de salivă din școli

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 29 noiembrie 2021

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, au arătat în două clipuri video postate pe Facebook luni, 29 noiembrie, cum se utilizează testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19 care vor fi introduse în şcoli, începând de joi, 2 decembrie.

În primul videoclip, Alexandru Rafila arată cum se realizează un test rapid pentru detectarea infecției cu SARS-CoV-2, fiind vorba despre kit-ul new gen bio engineering, care va fi distribuit în unitățile școlare din țară.

„Trusa new gen despre care discutam are 4 componente: caseta de reacție, un tub care conține o cantitate mică de lichid în care ulterior se va adăuga saliva provenind de la copil, pipeta cu care se realizează această manoperă și un capac picurător, care va ajuta la distribuirea lichidului în care s-a dispersat saliva în caseta de reacție. Avem la dispoziție un mic păhărel de hârtie în care rugăm copilul să scuipe și să avem produsul din care facem reacția”, a explicat ministrul.

Alături de cei doi miniștri, este și un elev, care face testul pe bază de salivă. Important este că cei mici nu trebuie să fi mâncat înainte de a le fi administrat acest test, dar dacă au făcut acest lucru, este indicat să se clătească bine înainte, după cum explică Alexandru Rafila.

„Prima linie care se va colora va fi linia de control, cea care arată că testul a fost efectuat corespunzător, iar dacă linia de testare nu se vizualizează, este vorba despre un test negativ. Dacă apar două linii, atât în dreptul literei C, adică control, și în dreptul literei T, de la test, atunci, discutăm despre un test pozitiv, ia rcopilul dvs. este infectat cu noul coronavirus. Nu aveți altceva de făcut decât să anunțat școala și medicul de familie, ca apoi să fie confirmat rezultatul cu un test PCR”, a completat ministrul Sănătății.

Apoi, într-un alt clip video, cei doi miniștri arată cum se pregătesc testele pe bază de salivă, în condițiile în care kit-urile nu au venit asamblate individual, ci la grămadă.

La rândul său, ministrul Educației a arătat și el cum se administrează un test pe bază de salivă.

Cîmpeanu a precizat, într-o intervenție la Antena 3, că profesorii implicaţi în asamblarea testelor pe bază de salivă pentru elevi vor primi zile de concediu:

„Este într-adevăr o dificultate, cea a asamblării pe componente a acestor teste. Dar acest lucru s-a făcut deja în multe judeţe, avem raportările de la inspectorate. În al doilea rând, acest consum de timp din partea cadrelor didactice este compensat de importanţa existenţei acestor teste în şcoli. (…) Pentru acei colegi care s-au implicat deja şi care se vor implica am anunţat că Ministerul Educaţiei, apreciind acest efort făcut în zile libere, va compensa prin zile de concediu, în măsura posibilului. Este un efort pe care îl recunoaştem şi îl apreciem, este făcut în interesul siguranţei sanitare în şcoli”, a afirmat el luni, 29 noiembrie.

Foto: Captură Facebook/ Sorin Mihai Cîmpeanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW