Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fostul ministru Gabriel Sandu și afaceriștii Claudiu Florică și Dinu Pescariu scapă de unul dintre dosarele Microsoft / Decizia ÎCCJ nu este definitivă

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 15 noiembrie 2021

Fostul deputat PD-L și ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, și afaceriștii Claudiu Florică și Dinu Pescariu scapă de unul dintre dosarele legate de achiziția ilegală a unor licențe Microsoft, a hotărât Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia dată luni, 15 noiembrie, poate fi atacată la ÎCCJ în termen de 10 zile.

Magistrații Înaltei Curți au decis să înceteze urmărirea penală pe numele lui Gabriel Sandu, Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pe motiv că faptele au mai fost cercetate și în alte dosare.

Cei trei au fost trimiși în judecată în anul 2017 de procurorii DNA.  Sandu Gabriel, fostul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, era acuzat de abuz în serviciu, în timp ce afaceriștii au fost acuzați de instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.

Totodată, fostul director Microsoft România, Călin Tatomir, acuzat de complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, a fost și el achitat.

Procurorii arătau că, în anul 2009, Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicațiilor, ar fi încheiat ilegal un contract de închiriere a unor licențe software, la solicitarea afaceriștilor Claudiu Ionuț Florică și Dinu Pescariu. Pentru acest lucru, Sandu ar fi primit 2,19 milioane de euro.

După o licitație publică organizată ilegal, ar fi fost încheiat un contract în valoare de 90.182.344 de milioane de euro, din care prejudiciul adus statului s-ar fi ridicat la 51 de milioane de euro, potrivit anchetatorilor.

În aceeași perioadă, în scopul de a ascunde originea ilicită a sumei de 18.153.058 euro, reprezentând o parte din folosul patrimonial obținut în aceeași manieră, inculpații Florică Claudiu Ionuț și Pescariu Dinu Mihail au dispus transferarea respectivei sume din contul D.Con-Net AG, societate controlată de cei doi inculpați, în contul unei societăți offshore, înființată și controlată de acesta din urmă”, arătau procurorii, în comunicatul în care DNA anunța trimiterea în judecată a dosarului.

Dinu Pescariu și Claudiu Florică au mai scăpat, în anul 2020, de unul dintre dosarele ce privește achiziția ilegală a licențelor Microsoft, dar au fost obligați să plătească câte 10,8 milioane de dolari. 

Sursă foto: inquam / octav ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: mainnews.ro/fostul-ministru-gabriel-sandu-si-afaceristii-claudiu-florica-si-dinu-pescariu-scapa-de-unul-dintre-dosarele-microsoft-decizia-iccj-nu-este-definitiva/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: mainnews.ro/fostul-ministru-gabriel-sandu-si-afaceristii-claudiu-florica-si-dinu-pescariu-scapa-de-unul-dintre-dosarele-microsoft-decizia-iccj-nu-este-definitiva/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/fostul-ministru-gabriel-sandu-si-afaceristii-claudiu-florica-si-dinu-pescariu-scapa-de-unul-dintre-dosarele-microsoft-decizia-iccj-nu-este-definitiva/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW