Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ludovic Orban, propus spre excludere din PNL: Sunt liber să creez o construcție politică sănătoasă

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 noiembrie 2021

Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a votat vineri, 12 noiembrie, să propună excluderea fostului președinte al formațiunii Ludovic Orban. La scurt timp după încheierea ședinței, Orban a anunțat că își va înființa un nou partid politic, însă nu a oferit mai multe detalii. 

Au fost schimburi de replici dure la ședința conducerii Partidului Național Liberal, în care s-a luat în discuție sancționarea lui Ludovic Orban. Fostul președinte al PNL le-a solicitat actualilor lideri să demisioneze, care au răspuns prin a propune excluderea sa din partid.

„Au formulat propunerea de excludere a mea din Partidul Național Liberal. Sunt onorat pentru că nu am niciun fel de legătură cu toate nenorocirile făcute de Klaus Iohannis și gașca demolatoare. Această gașcă demolatoare pilotată de Klaus Iohannis a făcut praf PNL, democrația, drepturile și libertățile membrilor PNL și coaliția de guvernare. Ar trebui să le fie rușine, iar când ies pe stradă să stea cu ochii în pământ. Klaus Iohannis ar trebui să își ceară scuze față de cei 6,5 milioane de români care i-au acordat încrederea. Iohannis a intervenit nedemocratic pentru a mă schimba din funcția de președinte al PNL. Avem de a face cu premeditare și trădare. Decizia de astăzi mă face un om liber”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței.

Orban anunță că își face partid

Așa cum sugerase încă de zilele trecute, Ludovic Orban a anunțat crearea unui nou partid politic, orientat de dreapta, conservator, în care spune că îi așteaptă pe toți liberalii care nu se regăsesc în actualele decizii ale conducerii.

„Sunt liber să creez o construcție politică sănătoasă care să ofere din nou speranță României, după ce speranțele a milioane de români au fost năruite de ticăloșia a celor care mi-au fost colegi. Sunt liber cu toți colegii mei liberali o forță care să redea șansa României de a avea un proiect cu adevărat liberal, național, bazat pe valorile creștine”, a precizat Ludovic Orban.

Orban poate fi exclus doar de Consiliul Național al PNL

Conform statutului PNL, calitatea de membru al PNL se pierde prin retragere, radiere sau excludere.

Potrivit art. 26, sancţiunea excluderii unui membru PNL se poate aplica în una din următoarele situaţii:
„a) a încălcat grav și în mod repetat prevederile Statutului și ale Codului Etic, aducând atingere valorilor și principiilor stabilite prin Programul Politic al Partidului;
b) a încălcat deciziile și hotărârile organismelor de conducere ale partidului și, prin aceasta, a adus prejudicii majore îndeplinirii unor obiective politice importante”.

În același timp, art. 30 prevede că:
„1. Sancţionarea membrilor care ocupă funcţii la nivel naţional – cu excepţia celor aleși la Congresul PNL (CON) – în interiorul sau în afara partidului, alese sau numite, se hotărăște prin votul CN (Consiliului Național – n.red.) la propunerea BEx și se comunică celui în cauză, în scris, în cel mult 5 zile.
2. Instanţa de apel este CA, care, sesizată în cel mult 10 zile de la primirea hotărârii, este obligată să se pronunţe și să comunice celui în cauză, în scris sau prin e-mail, la adresa declarata in cererea de adeziune, soluţia adoptată, în cel mult 30 de zile de la primirea sesizării. Soluţia CA este definitivă”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW