Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Două asociații de magistrați cer CSM să renunțe la cumpărarea unui sediu în valoare de 18 milioane de euro

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 19 august 2019 Etichete: ,

Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cer, din nou, Consiliului Superior al Magistraturii să renunțe la achiziționarea unui imobil în scopul de a-l transforma în sediu al instituției. Magistrații spun că, în contextul în care, recent, Guvernul a aprobat programul pentru înființarea „Cartierului pentru Justiție”, banii ar putea fi redirecționați către instanțe și parchete.

Cele două asociații ale magistraților spun că cele 18  milioane de lei pe care CSM vrea să le cheltuie pentru a cumpăra un nou sediu ar trebui folosite în instanțe, la tribunale, unde condițiile de lucru ale judecărilor sunt improprii. În plus, prin decizia Guvernului, în Cartierul pentru Justiție și CSM va avea, odată cu finalizare proiectului, propria clădire.

„În atare condiții, cum acest proiect cuprinde, în continuare, și realizarea unui sediu nou destinat Consiliului Superior al Magistraturii, pentru evitarea dublei finanțări din fondurile publice, indiferent de chiria achitată anual pentru prezentul sediu, declanșarea procedurii de achiziționare a unui nou imobil distinct, în afara Cartierului pentru Justiție, pentru a fi folosit exclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii drept sediu nou, în suprafață de 12.000 mp, ale cărui costuri se ridică la suma de 84.600.000 de lei (18.000.000 EUR), este nefirească și trebuie abandonată”, susțin cele două Asociații ale magistraților.

Asociații: Instanțele și Parchetele se confruntă cu mari probleme de funcționare

Magistrații spun că cele mai multe și mai grave probleme de funcționare sunt la Înalta Curte de Casație și Justiție. În plus, sunt necesare reparații capitale, achiziționări de mobilier, extinderi, la multe Instanțe și Parchete din țară. Astfel că, cele 18 milioane de lei ar fi utile pentru buna funcționare a sistemului judiciar și ar trebui cheltuite în acest sens. 
„În acest context, dacă Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice ar realoca suma destinată Consiliului Superior al Magistraturii pentru noua achiziție (18.000.000 EUR), către investițiile cu adevărat urgente pentru sistemul judiciar, cel puțin o parte din necesarul reparațiilor capitale/curente ar fi acoperită, cu beneficii atât pentru personalul instanțelor și parchetelor în cauză, dar, mai ales pentru justițiabili”, se mai arată în comunicatul celor două Asociații ale Magistraților.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW