Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Proiect de lege inițiat de USR: Înregistrările video ale camerelor de bord, folosite de Poliție pentru a amenda șoferii care încalcă regulile de circulație

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 10 noiembrie 2021

Poliția Rutieră va putea să sancționeze șoferii care încalcă regulile de circulație în baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale participanților la trafic, potrivit unei inițiative legislative depusă în Parlament de deputatul USR Mihai Botez.

„Foarte mulți conducători auto își montează camere de bord și înregistrează abateri de la regulile rutiere. Indisciplina în trafic este una dintre cauzele majore ale producerii accidentelor(…)Proiectul depus astăzi va îmbunătăți siguranța rutieră și disciplina în trafic, vom putea da cu toții o mână de ajutor pentru ca tot mai mulți participanți la trafic să respecte regulile”, a declarat deputatul USR Mihai Botez.

Inițiatorii proiectului arată că există situații în care camerele de bord ale participanților la trafic surprind încălcări ale regulilor de circulație, dar înregistrările nu pot fi folosite de polițiștii rutieri ca bază pentru constatarea contravențiilor și aplicarea de sancțiuni.

Nu puține sunt cazurile în care încălcarea cu intenție sau din culpă a regulilor de circulație a dus la producerea unor accidente grave, iar determinarea persoanei vinovate a fost dificil de realizat în lipsa constatării directe a polițistului rutier sau a prezenței unor martori la locul și în momentul producerii incidentului din trafic”, potrivit unui comunicat transmis de USR.

Modificările aduse de inițiativa legislativă a USR

Concret, proiectul își propune modificarea Ordonanței de Urgență 195/2002, pentru a redefini „mijlocul video” ca fiind „dispozitiv folosit de participantul la trafic sau de autoritățile administrației publice locale, chiar dacă nu este certificat, omologat și verificat metrologic, care produce o înregistrare video prin intermediul căreia se atestă desfășurarea unui eveniment, și cu ajutorul căreia se probează încălcări ale unor reguli de circulație”.

În plus, ar urma să fie introdus un nou alineat la art. 109, potrivit căruia: „Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat ı̂n săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta ı̂n procesul verbal de constatare a contravenției. Pentru constatarea contravenției este necesară și declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității ı̂nregistrării video furnizate de către acesta”.

Ar urma să fie modificat și Codul penal, pentru a defini infracțiunea de falsificare a unei înregistrări nu doar „înregistrări tehnice, realizate în tot sau în parte, în mod automat, cu dispozitive tehnice omologate”.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 3370 more Information on that Topic: mainnews.ro/proiect-de-lege-initiat-de-usr-inregistrarile-video-ale-camerelor-de-bord-folosite-de-politie-pentru-a-amenda-soferii-care-incalca-regulile-de-circulatie/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW